7 ταβέρνες στην Κορινθία που αξίζει να κάνεις χιλιόμετρα για να τις επισκεφθείς
Πόσο μακριά είσαι διατεθειμένος να φτάσεις για να φας καλά; Επιλέξαμε επτά ταβέρνες λίγο πιο έξω από την Κόρινθο (θα ακολουθήσουν περισσότερες το επόμενο διάστημα), όπου το καλό φαγητό – αλλά και η τοποθεσία – θα είναι η αποζημίωσή σου για τα χιλιόμετρα της διαδρομής.
Ζουμερά παϊδάκια, μαμαδίστικα μαγειρευτά, θαλασσινά, αλλά και πολλά ντόπια-παραδοσιακά και χειροποίητα προϊόντα.
Ξεχωρίσαμε επτά διευθύνσεις, που θα χρειαστείς αυτοκίνητο και διάθεση να οδηγήσεις λίγο παραπάνω για να τις επισκεφθείς.
Ο προορισμός θα σε δικαιώσει, σου το υποσχόμαστε! Άλλωστε, μπορείς να το δεις και σαν ευκαιρία για μια μικρή εκδρομή-εξόρμηση.
Η Βελανιδιά
Για όσους γνωρίζουν από καλό ψητό (και στην ευρύτερη περιοχή είναι αρκετοί) η εξόρμηση στο Στεφάνι Κορινθίας και συγκεκριμένα στην ταβέρνα Η Βελανιδιά είναι μια συνηθισμένη… ιεροτελεστία.
Είναι τα ντόπια κρέατα; Είναι η εμπειρία και η ευχάριστη εξυπηρέτηση που εξ αρχής σε “κερδίζουν” και εκπέμπονται έντονα; Εμείς πιστεύουμε πως όλα παίζουν το ρόλο τους και γι’αυτό θα σου πούμε ότι μόλις από το ζυμωτό ψωμί που φτιάχνεται σε πέτρινο φούρνο και έρχεται στο τραπέζι με τοπικό λάδι και ρίγανη, αντιλαμβάνεσαι τι θα ακολουθήσει.
Αν μας ρωτάτε, δεν μπορούμε να μην σας προτείνουμε μαριναρισμένα μπριζολάκια αγριογούρουνο, μπιφτέκι σε δύο πεντανόστιμες εκδοχές (αρνίσιο, προβατίνας), αλλά και τεράστιες ζουμερές μοσχαρίσιες. Αποτελούν την καλύτερη αποζημίωση για τη διαδρομή μέχρι το Στεφάνι και όχι άδικα, θα πούμε εμείς.
Βέβαια, θα σε συμβουλεύαμε να αφήσεις το προσωπικό να σε κατευθύνει γευστικά και δεν θα χάσεις. Κάπως έτσι μυηθήκαμε και εμείς!
Εννοείται ότι από εδώ και πέρα το σκηνικό μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε χειμερινό με συντροφιά το τζάκι, μια όμορφα ζωγραφισμένη βελανιδιά, αλλά και συλλογή λαογραφικών αντικειμένων του Στεφανίου που προσδίδουν έντονα το παραδοσιακό στοιχείο!
Η Βελανιδιά
Στεφάνι Κορινθίας
Τ. 6970134059
Facebook
Το Αρχοντικό της Ζάχολης
Κάθε εποχή του χρόνου έχει τη δική της χάρη στην πανέμορφη Ζάχολη Κορινθίας, οπότε μη διστάσετε να ανηφορίσετε!
Εμείς το κάναμε και δεν μετανιώσαμε. Για να μην τα πολυλογούμε, διότι όλοι πεινασμένοι είμαστε, έχουμε και λέμε:
Κατσικάκι και χοιρινό κότσι στη γάστρα που μόνο στο χωριό μπορείς να εκτιμήσεις πραγματικά, κοντοσούβλι και κοκορέτσι στη σούβλα, αγριογούρουνο στιφάδο… ποίημα! Οι άνθρωποι του καταστήματος φτιάχνουν και πολύ νόστιμες χειροποίητες πίτες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, όπως χορτόπιτα και μανιταρόπιτα.
Στο κλείσιμο μην παραλείψετε τα επίσης χειροποίητα γλυκά και ειδικά το γαλακτομπούρεκο, για το οποίο μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη άποψη.
Ο χώρος διαθέτει παιδότοπο, άρα είναι family friendly και αυτό θα αρέσει πολύ στις οικογένειες, ενώ αν μείνετε ικανοποιημένοι (που θα μείνετε, είμαστε σίγουροι!) ο χώρος ενδείκνυται και για εκδηλώσεις.
Ακριβώς απέναντι, θα βρείτε ένα όμορφο παραδοσιακό και οικογενειακό καφενείο με παραδοσιακά προϊόντα. Από εκεί θα προμηθευτείτε σίγουρα όσπρια, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά από την περιοχή, ντόπιο μέλι και πολλά ακόμα καλούδια.
Το Αρχοντικό της Ζάχολης
Ευρωστίνη – Ζάχολη Κορινθίας
Τ. 27410-31661
Facebook
Instagram
Ormos
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΟΡΜΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (@ormos_loutraki)
Κυριακάτικη βόλτα στο παραλιακό μέτωπο του Λουτρακίου! Δίπλα στη θάλασσα και με θέα το βουνό, η περιοχή διαχρονικά αποτελεί την απόλυτη εξόρμηση για πολλούς επισκέπτες.
Ο Ormos είναι από τις περιπτώσεις που αγαπάμε να πηγαίνουμε και να ξανά πηγαίνουμε, ακριβώς επειδή συνδυάζει με αρμονικό τρόπο την παραδοσιακή έννοια της ταβέρνας, με την ποιότητα ενός εστιατορίου.
Η μεσογειακή κουζίνα βρίσκεται στο επίκεντρο του μενού που θα δείτε, με το φρέσκο ψάρι και επιλεγμένο κρέας να έχουν την τιμητική τους.
Ενδεικτικά, θα σας αναφέρουμε ορισμένα πιάτα που μας ενθουσίασαν και δεν παραλείπουμε ποτέ! Φρέσκος τόνος Κορινθιακού, φιλεταρισμένος και περασμένος σε σουβλάκι, συνοδευόμενος από πιπεριές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΟΡΜΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (@ormos_loutraki)
Φιλέτο σκορπίνας με κριθαράκι ολικής και φρέσκα λαχανικά, σεβίτσε κουτσομούρας, πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα με φρέσκια ντομάτα και ποικιλία αρωματικών.
Εντάξει, εμείς αγαπάμε λιγάκι παραπάνω το φρέσκο ψάρι, ωστόσο ο Ormos φημίζεται από την πρώτη του μέρα και για το καλό κρέας. Κοκορέτσι, κοντοσούβλι, προσεκτικά κομμένα και λαχταριστά παϊδάκια, αλλά και πιο premium πιάτα όπως ζουμερή T-bone γάλακτος.
Και τα μαγειρευτά, όμως, δεν πάνε πίσω. Κατσικάκι λαδορίγανη, κόκορας κοκκινιστός, αρνάκι με σταμναγκάθι και γίδα βραστή. Τα λόγια περισσεύουν!
Ormos
Ποσειδώνος 69, Λουτράκι
Τ. 27440-65747
Instagram
Facebook
Marinos Restaurant
Μπορείς σε μια τουριστική περιοχή όπως η Αρχαία Κόρινθο να βρεις φρέσκο, ποιοτικό σπιτικό φαγητό; Η απάντηση από εμάς, είναι ναι!
Επισκεφθήκαμε τον Marino, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Αρχαίας Κορίνθου και έχει θέα τον Κορινθιακό, επειδή κάτι καλό είχαμε ακούσει ότι γίνεται εκεί.
Οικογενειακή επιχείρηση, άρα πολύ ζεστό περιβάλλον και με βασικό στόχο – όπως διαπιστώσαμε από το μενού – τη διατήρηση της ποιότητας και της παράδοσης.
Ας αφήσουμε όμως τα πολλά λόγια και ας περάσουμε σε αυτά που μας έμειναν και τα οποία σας προτείνουμε να δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία.
Από την κατηγορία των μαγειρευτών καταλήξαμε στο μοσχαράκι γιουβέτσι, το οποίο είναι βγαλμένο από την κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς. Ξεκάθαρα! Τρυφερό μοσχαράκι με κριθαράκι, σε ένα ζουμερό αποτέλεσμα που σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά.
Από τα ψητά της ώρας, πολλά είναι τα καλά, αλλά το best seller (έτσι καταλάβαμε) είναι ένα! Γιαουρτλού κεμπάπ παιδιά. Άλλο να σας περιγράφουμε και άλλο να γεύεστε. Παραδοσιακό και ντελικάτο όσο πρέπει, πολίτικο επίσης, με φρέσκια κόκκινη σάλτσα και γιαουρτλού. Εξαιρετικό το ψήσιμο τόσο στην μπριζόλα χοιρινή όσο και στα μπιφτέκια μοσχαρίσια, που συνοδεύονται από ρύζι, πατάτες και ψημένο καλαμπόκι.
Από τη λαχτάρα να μεταφέρουμε την εμπειρία μας, ξεχάσαμε να μιλήσουμε για τα ορεκτικά. Πολλοί είναι εκείνοι που τα υποτιμούν, αλλά πιστέψτε μας, αν δοκιμάσετε κολοκυθάκια τηγανητά, κολοκυθοκεφτέδες ή κεφτεδάκια τηγανητά από τον Marino, θα αλλάξετε για πάντα αυτή την άποψη!
Marinos Reastaurant
Κεντρική Πλατεία, πεζόδρομος, Αρχαία Κόρινθος
Τ. 27410-31130
Facebook
Instagram
Η Πλατεία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ταβέρνα Πλατεία (@tavernaplateia)
Το σκηνικό είναι από μόνο του ελκυστικό, καθώς στον άκρως χειμονιάτικο Αγιο Ιωάννη Κορινθίας βρίσκεται μια πολύ ζεστή – φτιαγμένη από πέτρα και ξύλο – ταβέρνα “Η Πλατεία”. Όχι τώρα, αλλά τελευταία 22 χρόνια.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Ο,τι και αν δοκιμάσεις είναι χειροποίητο και παραδοσιακό, άρα από μόνο του αυτό μας κάνει να αγαπάμε λιγάκι παραπάνω την Πλατεία.
Πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις το ζυμωτό ψωμί που ψήνεται στα ξύλα, χειροποίητη σπανακόπιτα, φέτα με μέλι, κοκορέτσι και κοντοσούβλι, παϊδάκια αρνίσια και προβατίνα καθώς και συκώτι γάλακτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση και στα τοπικά κρέατα, ενώ στην Πλατεία θα δοκιμάσεις ντόπια κρασιά και τυροκομικά.
Tip: Το καλοδιατηρημένο σχολείο του χωριού, που είναι χτισμένο με πέτρα και έχει στέγη από κόκκινα κεραμίδια, είναι ένα από τα κτίρια που θα τραβήξει την προσοχής σας. Επίσης, ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη και χτίστηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα. Αν είστε λάτρεις της φύσης και θέλετε να περάσετε χρόνο δίπλα της, ο ξενώνας “ΠΛΑΤΕΙΑ” προσφέρεται για διαμονή. Χτισμένος στα 660μ., είναι παραδοσιακός και συνδυάζει αρμονικά το ξύλο με την πέτρα. Περιλαμβάνει ένα ενιαίο δωμάτιο, μπάνιο, τζάκι και μπαλκόνι.
Η Πλατεία
Αγιος Ιωάννης Κορινθίας
27410-39471
tavernaplateia.gr
Facebook
Instagram
Η Ηρώ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αργυρω Μπαρλαουρα (@taverna_iro_stenokorinthias)
Στο ιστορικό Στενό Κορινθίας (μόλις 3 χλμ. από την Γκούρα) βρίσκεται μια από τις παλαιότερες ταβέρνες της περιοχής του Φενεού. Η Ηρώ.
Πρωτολειτούργησε από το κυρ Μήτσο σαν παραδοσιακό καφενείο και μαγειρείο και πολύ γρήγορα απέκτησε φανατικούς πελάτες για να παίξουν το “χαρτάκι”, να πιούν το καφέ ή το τσίπουρο τους και να γευθούν τα καλομαγειρεμένα φαγητά και τις χωριάτικες πίτες της κυρά Σπυριδούλας.
Από το 2004 τη διεύθυνση του καταστήματος ανέλαβε η κόρη τους Αργυρώ – Ηρώ με το σύζυγό της Βασίλη που διατήρησαν το χαρακτήρα του και φροντίζουν για τον εκσυγχρονισμό του χώρου και τη ποικιλία του μενού. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, το αγριογούρουνο στιφάδο, ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι, το βραστό βεργάδι (κατσίκι χρονιάρικο) με χοντρό μακαρόνι ή το κοκκινιστό με τηγανιτές πατάτες, οι πίτες, τα ψητά στα κάρβουνα και τα άγρια χόρτα του βουνού είναι μερικά από τα πιάτα που προσφέρονται και κάνουν το γεύμα του επισκέπτη σκέτη απόλαυση. Για όσους θέλουν να αποφύγουν τα ψητά και προτιμούν να έρθουν πιο κοντά στη σπιτική κουζίνα, θα τους προτείναμε να δοκιμάσουν τους γίγαντες φούρνου. Άπαιχτοι!
Εδώ που τα λέμε, δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί επισκέπτες διανύουν χιλιόμετρα για μια στάση στην Ηρώ!
Tip: Στο Στενό Κορινθίας θα βρεις την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας στην πλατεία, το καφενείο και το αιωνόβιο πλατάνι μέσα από τα σπλάχνα του οποίου τρέχει γάργαρο νερό! Διασχίζοντας το τρίτοξο γεφύρι ανεβαίνετε στη θέση «Κοτρόνι» με το εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου, με την πανοραμική θέα προς τη Ζήρεια (2.374 μ.), το ελατόδασος, από την άλλη πλευρά τα Αροάνια Ορη -ο Χελμός (2.355 μ.)- και στη μέση την πεδιάδα του Φενεού και τον Ολβιο ποταμό.
Ταβέρνα “Ηρώ”
Επαρχιακή οδός Αγοριανής-Κορώνειας, Στενό Κορινθίας
Τ. 6936858153
Facebook
Instagram
Το Κονάκι
Είναι γεγονός πως πασίγνωστο εντός, αλλά και εκτός Κορίνθου, έγινε για την καλοκαιρινή γκιόσα-ποίημα στον ξυλόφουρνο και από εκεί άρχισε να μας συστήνετε στα υπόλοιπα καλούδια του. Στο Κονάκι όλα τα κρέατα είναι ντόπια από μικρούς παραγωγούς και πολλά εξ αυτών, μάλιστα, δικής τους παραγωγής.
Η ποιότητα, οι μεγάλες μερίδες και οι λογικές τιμές παίζουν σημαντικό ρόλο στη φιλοσοφία τους και αποτυπώνονται στο κυριακάτικο τραπέζι μας.
Αν δεν το ξέρεις ήδη, εδώ θα ανακαλύψεις ένα μενού που καλύπτει τόσο τους γνήσιους λάτρεις του κρέατος, όσο και όσους προτιμούν τα μαγειρευτά, τα οποία δεν υπολείπονται σε τίποτα του σπιτικού, μαμαδίστικου φαγητού που τόσο αγαπάμε και συχνά αναζητούμε αφού μας ξυπνάει γευστικές αναμνήσεις.
Ομολογούμε ότι προσπαθήσαμε να αποσπάσουμε την επιτυχημένη συνταγή της καλοκαιρινής γκιόσας, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ωστόσο όπως αναφέρουν μυστικό της επιτυχίας για όλα τα πιάτα τους είναι το μεράκι και η αγάπη που βάζουν σε κάθε παρασκευή και τα οποία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όλα εδώ είναι χειροποίητα, δεν σερβίρουν τίποτα τυποποιημένο. Ακόμα και η φέτα φτιάχνεται από το μηδέν στο κατάστημα!