To Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας ανακοινώνει μοναδικές εκθέσεις!
Στον Just Radio 96.4 και στην εκπομπή Fata Morgana του Αντώνη Σουκαρά, μίλησε το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών, Σωκράτης Λαμπρόπουλος, σχετικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας

Το Corinthian International Photography Festival ανοίγει και φέτος τις πόρτες του στους φίλους της φωτογραφίας, με ξεχωριστές εκθέσεις που θα μας κάνουν συντροφιά φέτος το καλοκαίρι, σε διάφορα σημεία της Κορινθίας. Υπό την αιγίδα του ΚΕΠΑΠ δήμου Κορινθίων και σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου οι 3 εκθέσεις στην πόλη της Κορίνθου. Αναμένονται ανακοινώσεις για εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Λουτράκι.
Aκούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σωκράτη Λαμπρόπουλου για το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας
Μία από τις ομορφότερες εκθέσεις στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε μια από τις ομορφότερες εκθέσεις του φεστιβάλ, αυτή του Γιώργου Καμηλάκη με τίτλο “Somewhere”.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και θα εκκινήσει την Κυριακή 13 Ιουνίου. Πρόκειται για μια ατομική έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Καμηλάκη με τίτλο «Somewhere», στο πλαίσιο συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021/Corinth Exposed Photography Festival 2021 και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών.
Ο Γιώργος Καμηλάκης παρουσιάζει φωτογραφίες από τοπία «αχρονικά» και «ατοπικά» και, παρόλο που ο φακός του κινείται στο αυστηρό πλαίσιο των κανόνων της παραδοσιακής φωτογραφίας, καταφέρνει να προσδώσει ονειρική ατμόσφαιρα σε φυσικά τοπία, χωρίς υπερβολές και παρεμβάσεις.
Την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 12:00, ο Γιώργος Καμηλάκης θα βρίσκεται στο Μουσείο για να υποδεχθεί τους επισκέπτες και να συνομιλήσει μαζί τους.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουνίου-27 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00- 18:00
3 εκθέσεις φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου
Πέραν αυτή της έκθεσης, όμως, ακολουθούν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες.
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου ένα σημαντικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021. Βγαίνοντας από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, με κλειστά Μουσεία, η Δημοτική Πινακοθήκη ανοίγει και πάλι τις πόρτες της για να υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό, κάνοντας πράξη τη φετινή θεματική για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Στο ερώτημα σχετικά με το μέλλον των Μουσείων μετά την πανδημία, η Δημοτική Πινακοθήκη απαντά με εξωστρέφεια. Δημιουργεί σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με σημαντικούς φορείς του συγχρόνου Πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φέρνοντας κοντά στο κοινό την Τέχνη, που παράγεται σήμερα.
Από την Παρασκευή 4 Ιουνίου, λοιπόν, φιλοξενεί δύο εκθέσεις φωτογραφίας, μία με έργα βραβευμένων με το «The Fellowship-winner of Capa Grand Prize Hungary 2020» Ούγγρων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Φωτογραφίας Robert Capa στη Βουδαπέστη (φορέας αφιερωμένος στην μνήμη του μεγάλου πολεμικού ανταποκριτή και συνιδρυτή του Magnum Robert Capa) και μια ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με έργα των 25 βραβευμένων φωτογράφων «PHOTOMETRIA AWARDS» του Photometria International Festival 2020 Ιωαννίνων, ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Φωτογραφίας των Βαλκανίων.
1. ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
• Photometria International Photography Festival 2020 AWARDS “Stalk me“
«Ένας κόσμος που δεν κοιμάται ποτέ», που αποτελείται από τα βραβεία PIPF
2. ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
• Krisztina Szalay από την Ουγγαρία με τίτλο: Four Tigers Market.
«The Fellowship-winner of Capa Grand Prize Hungary 2020»
• Daniel Halasz από την Ουγγαρία με τίτλο: Borderland
«The Fellowship-winner of Capa Grand Prize Hungary 2020»
Διάρκεια έκθεσης: Από 4 – 21 Ιουνίου 2021
Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 και ώρα 19:00
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Σάββατο: 10:00 ως τις 13:00
Παρασκευή (απόγευμα): 19:00 – 21:00
Ατομική έκθεση φωτογραφίας της βραβευμένης φωτογράφου Krisztina Szalay
Από την Παρασκευή 4 Ιουνίου παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου η ατομική έκθεση φωτογραφίας της βραβευμένης με το «The Fellowship-winner of Capa Grand Prize Hungary 2020» Krisztina Szalay από την Ουγγαρία με τίτλο: Four Tigers Market.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕΠΑΠ), της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021, με το Robert Capa Contemporary Photography Center / Κέντρο Σύγχρονης Φωτογραφίας RobertCapa στη Βουδαπέστηκαι το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών.
Η ποικιλομορφία του τόπου, την οποία πολλοί άνθρωποι αποκαλούν απλώς η κινεζική αγορά, είναι αξιοσημείωτη σε σύγκριση με τις ουγγρικές συνθήκες. Yπάρχει μια πολιτιστική ιπποδρομία στο πρώην εργοστάσιο του Ganz, το οποίο τώρα περιβάλλεται επίσης από ένα εγκληματικά επικίνδυνο εμπόριο. Μια πόλη μέσα στην πόλη δημιουργήθηκε εδώ, η οποία λειτουργεί πλήρως διαχωρισμένη.
Πριν από περίπου τριάντα χρόνια, λόγω των χαλαρών απαιτήσεων θεώρησης, η κινεζική κοινότητα στην Ουγγαρία αυξήθηκε από σχεδόν μηδέν σε περίπου είκοσι επτά χιλιάδες άτομα μέσα σε λίγα χρόνια. Η τοποθεσία της δουλειάς μου είναι η κινεζική αγορά στη Βουδαπέστη (KőbányaiStreet), η οποία είναι επίσης το κέντρο της κινεζικής κοινότητας της Ουγγαρίας. Οι ντόπιοι είχαν πάντα δεύτερη σκέψη για την αγορά, επειδή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνδέεται συχνά με παράνομες δραστηριότητες, αλλά, ταυτόχρονα, παρέχει επίσης μια καλή ευκαιρία να αγοράσουν φθηνότερα προϊόντα.
Η Εθνική Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση της Ουγγαρίας παρακολουθεί συνεχώς την αγορά, αλλά δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να συλληφθεί κανείς σε πράξη για διάπραξη εγκλήματος. Αν και σήμερα δεν εργάζονται μόνο Κινέζοι, αλλά και Βιετναμέζοι, Μογγόλοι, Ρουμάνοι, Αφγανοί, Τούρκοι και Ουκρανοί εργαζόμενοι, το όνομα Κινέζικη αγορά παρέμεινε.
Με ένα βιομηχανικό εξωτερικό που μένει πίσω από την περίοδο του εργοστασίου Ganz, το μέρος διαπερνάται από μια έντονη αίσθηση της κινεζικής κουλτούρας και της ατμόσφαιρας της αγοράς, όλα φυτεμένα σε ένα πασχαλινό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας του Photometria awards 2020 με τίτλο “Stalk me”
Από την Παρασκευή 4 Ιουνίου παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «“Stalk me“, Ένας κόσμος που δεν κοιμάται ποτέ», που αποτελείται από τα βραβεία PHOTOMETRIA INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY FESTIVAL 2020 AWARDS. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕΠΑΠ) και της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021/Corinth Exposed Photography Festival 2021, το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών και το Photometria International Photography Festival των Ιωαννίνων.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕΠΑΠ), της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021, με το Robert Capa Contemporary Photography Center / Κέντρο Σύγχρονης Φωτογραφίας Robert Capa στη Βουδαπέστη και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών.
Ένας κόσμος που δεν κοιμάται ποτέ. Εκατομμύρια οθόνες ανοιχτές κι εμείς θεατές και θεάματα. Ένα βλέμμα συνεχώς στραμένο πάνω μας. Μία περιέργια για τις ζωές των άλλων. Μια φωτογραφική λήψη στον δρόμο, μία επίμονη ματιά στο κρύφο ή σε αυτό που μέχρι πρότεινως δεν ενδιαφερθήκαμε να κοιτάξουμε. Μία εμμονή στο βλέμμα. Από τη φωτογραφική μηχανή της SophieCalle στο “SuiteVenitienne” έως τις κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους του Λονδίνου σήμερα. Ζούμε στην εποχή όπου η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για ένα συνεχές και αμφίδρομο Panopticon. Μία ατελείωτη παρακολούθηση, της οποίας δεν γνωρίζουμε πάντα σε ποια πλευρά βρισκόμαστε. Μία ενστικτώδης ανάγκη να δούμε και να μας δούν. Δείτε μας!
Ατομική έκθεση φωτογραφίας του βραβευμένου φωτογράφου Daniel Halasz
Από την Παρασκευή 4 Ιουνίου παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου η ατομική έκθεση φωτογραφίας του βραβευμένου με το «The Fellowship – winner of Capa Grand Prize Hungary 2020» Daniel Halasz από την Ουγγαρία με τίτλο: Borderland.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕΠΑΠ), της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021, με το Robert Capa Contemporary Photography Center / Κέντρο Σύγχρονης Φωτογραφίας Robert Capa στη Βουδαπέστη και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών.
Η φωτογραφία είναι αθόρυβη. Δεν συνοδεύεται από ένα soundtrack όταν επηρεάζει τις αισθήσεις μας. Αλλά ένας υγιής εγκέφαλος έχει κάποια αισθητική ικανότητα. Μπορεί να ακούσει το θέαμα. Όπως τα άτομα με προβλήματα ακοής που μαθαίνουν να διαβάζουν από το στόμα. Βλέπει ένα σκυλί με ανοιχτό το στόμα που δείχνει τα δόντια του και ακούει ένα γαύγισμα. Οι εικόνες στη σειρά Borderland είναι ηχογραφήσεις περιβάλλοντος που δεν περιέχουν soundtrack που συνυπάρχει δίπλα σε μια εικόνα, αλλά οι ήχοι κωδικοποιούνται στα ίδια τα pixel. Οι συνθέτες εμπνέονται επίσης συχνά από ήχους του περιβάλλοντος, προσφέροντας στις επιτόπιες ηχογραφήσεις και ατμόσφαιρα με έντονη ψυχική ή συναισθηματική επιβάρυνση. Ο DánielHalász είναι φωτογράφος με τέτοια στάση, και σε αυτή τη σειρά περπατά γύρω από τα σύνορα μήκους 150 χλμ της Βουδαπέστης.
Το αν αυτό δεν αφορά μόνο τη σύνθεση αλλά και την ποίηση είναι ένα άλλο θέμα. Φανταστείτε τη Βουδαπέστη ως λακκούβα που στεγνώνει από τις άκρες της στο κέντρο της. Το κέντρο του διατηρεί κάποια πυκνότητα μέχρι την τελευταία στιγμή, σταγονίδια φεύγουν εκεί, φοβούμενοι την εξαφάνιση. Η απόδραση του χείλους. Τα κρύα μέρη της περιφέρειας συμπιέζουν το κέντρο σε μια όλο και μικρότερη περιοχή σαν δακτύλιος. Αυτή η μη τυποποιημένη γλώσσα είναι μια ποιητική μορφή ομιλίας στις εικόνες του Halász. Δεν εκφράζει ευσέβεια και ευλάβεια, απλώς δηλώνει. Δεν προσποιείται, αλλά είναι βαθιά ευαίσθητος. Καταγράφει με συνέπεια (συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε στη σειρά του χωριού του), ακολουθώντας φαινόμενα με την επιμονή ενός ειδικού στην ιατροδικαστική.
Σπάνια βλέπουμε ανθρώπινες φιγούρες σε αυτά τα μέρη επειδή λίγοι άνθρωποι είναι εδώ. Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο MarcAugé, το non-lieu είναι εκείνοι οι τομείς στους οποίους δεν είμαστε συνδεδεμένοι. Τα περνάμε, με αυτόν τον τρόπο είναι προσωρινοί χώροι, δεν έχουν καμία ταυτότητα, οπότε κάποιος παραμένει ανώνυμος σε αυτούς. Οι χώροι του Borderland είναι ένας συνδυασμός τοπικών και παγκόσμιων, τεμνόμενων ξένων και εγχώριων, μεταθανάτιας και επίγειας ζωής, γης και νερού, φύσης και δομημένου περιβάλλοντος.
Η δυσάρεστη αίσθηση «οτιδήποτε μπορεί να συμβεί» μετακινείται σε αυτούς τους χώρους. Ένα παρμπρίζ που συνθλίβεται με τούβλο μετατρέπεται σε ιστούς αράχνης. Ο δράστης άφησε ακόμη και τα μέσα του αταβισμού του. Ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο ή το θύμα μιας εκδίκησης; Το τούβλο μαρτυρεί ότι ο δράστης δεν ήθελε καν να καλύψει τα ίχνη. Είναι σαν η συνοριακή περιοχή να επιτρέπει τέτοιες ακραίες εκδηλώσεις. Η δυσφορία του ενθαρρύνει την ανευθυνότητα. Αυτή είναι ήδη μια περιοχή έξω από τον πολιτισμό. Ένα διοικητικό όριο. Οι δυνάμεις διάβρωσης διευκολύνουν την πρόκληση των άκρων. Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου. Αλλά ίσως αυτό που μπορώ να δείξω απορροφάται πιο εύκολα. Πιο βιώσιμο, πιο αξέχαστο: χωρίς σύνορα.