Zoudia: Συναντήσαμε τους travel bloggers από την Κόρινθο
Όταν έγινε η μεταξύ μας επαφή για να πραγματοποιήσουμε την εν λόγω συνέντευξη, η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζαμε ότι τα Zoudia συμπληρώνουν τέσσερα χρόνια – στις 14 Φλεβάρη, ημέρα των ερωτευμένων γαρ – ζωής στον όμορφο κόσμου του travel blogging. Τελικά αποδείχθηκε πως μάλλον ήταν η καλύτερη δυνατή συγκυρία για να σας συστήσουμε δύο Κορίνθιους travel bloggers!
- February 12, 2022
- Posted in Face to faceGuideTrending
Ας ξεκινήσουμε από τα απολύτως απαραίτητα. Το όνομα “Zoudia” σημαίνει γλυκό πειραχτήρι και είναι το υποκοριστικό που χρησιμοποιούν μεταξύ τους ο Τάσος και η Ολυμπιάννα. Οπότε μάλλον ήταν μονόδρομος η ονομασία του travel blog στην πορεία!
Ο Τάσος και η Ολυμπιάννα πιστεύουν ότι “κάθε ταξίδι είναι μια εμπειρία που μας κάνει διαφορετικούς, πιο πλούσιους σε βιώματα, ακούσματα, μυρωδιές, εικόνες” και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει όποιος έχει κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα εκτός συνόρων (αλλά και εντός, γιατί όχι;).
Από το ταξίδι τους στην Καππαδοκία
Εχοντας χαραγμένο στη μνήμη τους το γαμήλιο ταξίδι που πραγματοποίησαν στο Μαρόκο το 2017, προορισμός που ήταν και η αφορμή για να δημιουργηθούν τα Zoudia, είναι τουλάχιστον φανερό ότι αγαπούν να γνωρίζουν καινούργιες κουλτούρες, λαούς και… περιπέτειες. Εξάλλου αυτός ήταν και ο λόγος που ακολούθησαν ταξίδια όπως στην Ιερουσαλήμ ή την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη. Εκτός από προτάσεις για τα επόμενα μας ταξίδια, όμως, τα Zoudia μας προσφέρουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες από κάθε τους στάση. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, γι’αυτό τα αγαπάμε λιγάκι παραπάνω!
Ακολουθεί κλισέ ερώτηση: Πώς αποφασίσατε να γίνετε Travel Bloggers; – Είναι ένα χόμπι-επάγγελμα από το οποίο μπορεί να ζήσει κάποιος;
Το blog www.zoudia.gr ανέβηκε online στις 14 Φεβρουαρίου, Αγίου Βαλεντίνου πριν 4 χρόνια. Φυσικά και δεν ήταν τυχαία αυτή η ημερομηνία. Θέλαμε να συνδυάσουμε αυτό το εγχείρημα με μια αγαπησιάρικη μέρα. Ποια θα ήταν καλύτερη από αυτή;
Πριν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας travel blog, είχαμε ήδη κάποια ταξίδια στο ενεργητικό μας. Παράλληλα διαβάζαμε ξένα και ελληνικά (τότε ήταν λίγα) ταξιδιωτικά sites-blogs για να πάρουμε έμπνευση και ιδέες για ταξιδιωτικούς προορισμούς. Πραγματικά τα βρίσκαμε πολύ χρήσιμα, γεμάτα tips με όμορφες ταξιδιωτικές ιδέες.
Μετά το γαμήλιο ταξίδι στο Μαρόκο, η ιδέα για να δημιουργήσουμε το δικό μας ταξιδιωτικό ημερολόγιο ήρθε από την Ολυμπιάννα. Έτσι μαζέψαμε το υλικό μας και η ιδέα μιας στιγμής δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα.
Τρίκαλα Κορινθίας
Το travel blogging στην Ελλάδα είναι πλέον αρκετά διαδεδομένο. Βέβαια ελάχιστοι έχουν έσοδα από αυτό και ακόμα πιο λίγοι ζουν αποκλειστικά ταξιδεύοντας. Στο εξωτερικό, φυσικά, τα πράγματα αλλάζουν. Ανά τον κόσμο υπάρχουν αρκετοί digital nomads, όπως ονομάζονται, οι οποίοι ζουν αποκλειστικά από αυτό.
Προσωπικά, σε αυτή τη φάση στη ζωή μας, το travel blogging είναι περισσότερο χόμπι για εμάς που όμως το αντιμετωπίζουμε με επαγγελματικό τρόπο. Πλέον έχουμε μια καλή και σταθερή επισκεψιμότητα στο site μας και συνεργαζόμαστε με καταλύματα και υπηρεσίες στην Ελλάδα κυρίως με ανταλλακτικό χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα έξοδα των ταξιδιών μας.
Πόση δουλειά κρύβεται πίσω από ένα ταξίδι, από μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα post;
Πάρα πολύ. Και αυτό είναι ένα πράγμα που πολλοί λίγοι μπορούν να καταλάβουν. Μάλλον, μπορούν να το καταλάβουν αυτοί που έχουν ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι που λέγεται travel blogging.
Ένα καλό και ολοκληρωμένο ταξιδιωτικό άρθρο για να δημιουργηθεί χρειάζεται: πολύ καλή έρευνα, σχεδιασμός και σχετικά λεπτομερές πρόγραμμα ταξιδιού πριν την υλοποίηση του ταξιδιού. Στη διάρκεια του ταξιδιού ποιοτικές φωτογραφίες (ενίοτε και κάποια βίντεο).
Από το ταξίδι τους στο Παρίσι
Τέλος, το άρθρο χρειάζεται να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και tips, ενώ απαιτείται συγγραφική ικανότητα κι αρκετή ώρα για το στήσιμο και τη τελική διόρθωση του άρθρου.
Ένας καλός travel blogger είναι ταυτόχρονα σκηνοθέτης, φωτογράφος και συγγραφέας. Εννοείται πως είναι επίσης καλός γνώστης της τεχνολογίας και των υπολογιστών. Στην περίπτωση που μιλάμε για ζευγάρι, όπως εμείς, αυτές οι γνώσεις και οι δεξιότητες είναι θα λέγαμε κάπως μοιρασμένες.
Η καλύτερη και η χειρότερη εμπειρία σας σε ταξίδι;
Οι καλύτερες ταξιδιωτικές μας εμπειρίες είναι στην ουσία δυο. Η πρώτη είναι τα συναισθήματα δέους και ευγνωμοσύνης που ζήσαμε όταν επισκεφτήκαμε την Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ. Ένα ταξίδι που θεωρούμε ότι χρειάζεται να κάνει κάθε Έλληνας, ανεξαρτήτως του πόσο θρησκευόμενος είναι. Η δεύτερη αφορά το συναίσθημα της ζεστασιάς και της φιλοξενίας που έχουμε ζήσει στην Τουρκία, τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Καππαδοκία. Η Κωνσταντινούπολη είναι εξάλλου ο πιο αγαπημένος μας ταξιδιωτικός προορισμός, στον οποίο θέλουμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά.
Από το ταξίδι τους στο Μαρόκο
Η χειρότερη στιγμή σε ταξίδι ως τώρα ήταν όταν χαθήκαμε στα στενά δρομάκια (souks) της πόλης του Μαρακές. Καθώς είχαμε φτάσει αργά το απόγευμα – έχοντας υπερεκτιμήσει την προηγούμενη ταξιδιωτική μας εμπειρία- αποφασίσαμε να περιπλανηθούμε στα αχαρτογράφητα στενά δρομάκια του Μαρακές.
Εκεί δεν έπιανε ούτε το gps κι ο όποιος χάρτης δε χρησίμευε καθόλου. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούμε και να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός νεαρού παιδιού να μας οδηγήσει πίσω στο κατάλυμα. Μετά από μια διαδρομή τρόμου, γιατί δεν ήμασταν σίγουροι για το που τελικά μας πήγαινε, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας. Φυσικά ζήτησε υψηλή προμήθεια για τις “υπηρεσίες’’ του και την πήρε αφού δεν είχαμε κάνει κανένα καλό deal νωρίτερα, όπως κανονικά έπρεπε σύμφωνα με τον ξενοδόχο.
Πώς περάσατε την covid εποχή και πώς σας βρήκε η επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα;
Δεν θα πούμε ψέματα. Σαν ελεύθερες και ταξιδιάρικες ψυχές η covid εποχή και ο εγκλεισμός μας δυσκόλεψε. Πριν το πρώτο lock down είχαμε σχεδιάσει ένα ταξίδι ζωής στην Ασία που τελικά ακυρώθηκε.
Σιγά σιγά όμως βρήκαμε το ρυθμό μας και κάναμε πράγματα που μας ευχαριστούσαν. Προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο που αναπάντεχα μας προσέφερε η καραντίνα.
Στη διάρκεια της καραντίνας μάθαμε μια ξένη γλώσσα και είμαστε περήφανοι για αυτό.
Από το ταξίδι τους στη Ρώμη
Ο περιορισμός των ταξιδιών στο εξωτερικό μας ώθησε να ταξιδεύουμε εντός Ελλάδας. Γνωρίσαμε όμορφα μέρη και κυρίως γνωρίσαμε τις ομορφιές της Κορινθίας. Κάναμε πολλές εκδρομές στην ορεινή Κορινθία και ανεβάσαμε αρκετό υλικό στο blog μας.
Παρά τη δύσκολη εποχή που όλοι ζούμε καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα ονειρικό ταξίδι στην Καππαδοκία της Τουρκίας. Ένα ταξίδι που θέλαμε να κάνουμε και στην προ covid εποχή.
Για να σας γνωρίσει ακόμα καλύτερα ο κόσμος… Με τι ασχολείστε επαγγελματικά πέραν του travel blogging;
Ο Τάσος είναι εκπαιδευτικός. Διδάσκει πληροφορική και αυτό είναι κάτι που βοηθάει στα τεχνικά κομμάτια του blog. Η Ολυμπιάννα είναι ψυχολόγος. Της αρέσει πολύ η δουλειά της και έχει αδυναμία στο να δουλεύει θεραπευτικά με εφήβους.
Τα ταξίδια είναι και για τους δυο μας ψυχοθεραπεία. Είναι ένα από τα πράγματα στη ζωή που μας δένουν σα ζευγάρι. Μέσα από τα ταξίδια ζούμε μια διαφορετική ζωή, ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, γεμίζουμε τις μπαταρίες μας και συλλέγουμε κοινές εμπειρίες ζωής.
Από το ταξίδι τους στην Κάρπαθο
Είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Το travel blogging είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κλείσουμε εισιτήριο για τον επόμενο προορισμό.
Σε ποιους προορισμούς έχετε ταξιδέψει μέχρι σήμερα και ποιος ήταν ο αγαπημένος σας;
Έχουμε ταξιδέψει συνολικά σε 11 χώρες εκτός Ελλάδας και σε αρκετά μέρη της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας μας. Από όλα τα μέρη που επισκέπτεσαι έχεις σίγουρα κάτι διαφορετικό να αποκομίσεις.
Ωστόσο, αν έπρεπε να φτιάξουμε ένα top 3 των ως τώρα αγαπημένων μας προορισμών θα βάζαμε τις εξής χώρες με τη σειρά: No 1 Τουρκία, Νο 2 Μαρόκο, Νο 3 Ισραήλ.
Διαφωνείτε σε επίπεδο προορισμών και προγράμματος σε ένα ταξίδι;
Όχι. Θα λέγαμε ότι συμφωνούμε απόλυτα στους προορισμούς που θέλουμε να ταξιδέψουμε και αυτό είναι κάτι που μας κάνει να θέλουμε να ταξιδεύουμε παρέα. Φυσικά και υπάρχουν μικροδιαφωνίες και μικρό καβγαδάκια στη διάρκεια των ταξιδιών μας. Αλλά αυτό είναι το αλατοπίπερο των περιπετειών μας!
Και στους δυο μας αρέσουν οι χώρες με ιδιαίτερη κουλτούρα, ταμπεραμέντο, ιστορία και φυσικά καλό φαγητό. Αν και έχουμε ταξιδέψει σε κλασσικούς προορισμούς όπως Ρώμη, Παρίσι, Βαρκελώνη, μας εξιτάρουν πιο ιδιαίτεροι προορισμοί εκτός Ευρώπης.
Από το ταξίδι τους στην Καστοριά
Έχουμε συζητήσει την περίπτωση να ταξιδέψει κάποιος από μας με άλλη παρέα και είμαστε ανοιχτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι στιγμής θεωρούμε ο ένας τον άλλο το ιδανικό travel buddy.
Μια συμβουλή σε όσες και όσους θέλουν να γίνουν travel bloggers
Για να γίνει κάποιος travel blogger καταρχήν πρέπει να του αρέσουν τα ταξίδια και να έχει αρκετή δόση τρέλας! Με δεδομένο το πάθος της εξερεύνησης του κόσμου, οι 2 συνιστώσες ενός επιτυχημένου travel blogger είναι: το ποιοτικό περιεχόμενο και η σταθερή παρουσία στην αρθρογραφία.
Με την έννοια ποιοτικό περιεχόμενο εννοούμε μέσα από την αρθρογραφία σου να δίνεις χρηστικές πληροφορίες και έμπνευση για ταξίδια.
Η σταθερότητα είναι επίσης σημαντική αλλά και δύσκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν εποχές που δε θα μπορείς να κάνεις ταξίδια αν δεν είσαι full time traveller.
Από το ταξίδι τους στην Ιερουσαλήμ
Κλείνοντας την ερώτηση αυτή θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά ενός travel blogger και ενός instagrammer. O travel blogger διατηρεί ιστοσελίδα και κύρια του δουλειά είναι να αρθρογραφεί. Ο Instagrammer δημιουργεί ταξιδιωτικό περιεχόμενο αποκλειστικά στο Instagram μέσα από φωτογραφίες και σύντομα βίντεο.
Ένας travel blogger χρησιμοποιεί τα social media για να προωθήσει σε μεγάλο βαθμό την αρθρογραφία του και να φέρει επισκέπτες στο blog του.
Τα χόμπι και οι ασχολίες σας όταν δεν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο;
Για τον Τάσο μουσική (παίζει κιθάρα, μπουζούκι και γιουκαλίλι), φωτογραφία και διάβασμα βιβλίων. Για την Ολυμπιάννα χορός, μαγειρική και διάβασμα. Και στους 2 αρέσει πολύ η τέχνη γενικά και είμαστε φαν του θεάτρου και του σινεμά. Επίσης, μας αρέσει να ανακαλύπτουμε κατά καιρούς νέα χόμπι, που τα κάνουμε είτε από κοινού είτε χωριστά.
3 προορισμοί για ένα σύντομο ταξίδι για δύο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;
Ρώμη (all time classic!), Βελιγράδι (γιατί είναι μια ζωντανή και νεανική πόλη) και Παρίσι (με προϋπόθεσή να ξαναπάς!). Για όλους αυτούς τους προορισμούς έχουμε πολλές πληροφορίες και tips σε άρθρα στο blog μας.
Καππαδοκία
Πώς προέκυψε το όνομα Zoudia;
“Ζούδι” είναι στην πραγματικότητα ένα ζωύφιο, μικρό ζώο. Έτσι ξεκίνησε να λέει ο Τάσος την Ολυμπιάννα στην αρχή της σχέσης επειδή ήταν πειραχτήρι. Πολύ γρήγορα η λέξη “ζούδι’’ κατοχυρώθηκε ως μεταξύ μας χαϊδευτικό, που δε σημαίνει άλλο από γλυκό πειραχτήρι. Το travel blog μας θέλαμε να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα travel ονόματα και δε θα μπορούσε φυσικά να είχε άλλο όνομα!
Τι θα λέγατε σε όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους ταξιδιωτικά βήματα αλλά διστάζουν
Ότι θα λέγαμε σε οποιονδήποτε θέλει να κάνει κάτι πολύ αλλά φοβάται. Πήγαινε πέρα από τους φόβους σου και τόλμησέ το. Καλύτερα να πέσεις (να έχεις κάποια πιθανή ατυχία) παρά να μείνεις με το ερώτημα του πώς θα ήταν αν πήγαινες εκείνο το ταξίδι.
Ακροκόρινθος
Συνήθως δεν είναι, άλλωστε, ο κόσμος επικίνδυνος. Επικίνδυνο είναι να μένεις προσκολλημένος στις πεποιθήσεις σου. Αν εμείς, για παράδειγμα, είχαμε ακούσει παλιότερα γνωστούς και φίλους δεν θα είχαμε πραγματοποιήσει κάποια από τα ταξίδια μας.
Η γιαγιά της Ολυμπιάννας συνηθίζει να λέει “Μια ανάσα είναι η ζωή, ζήστε την τώρα που μπορείτε”. Και αυτήν την φράση έχουμε για πυξίδα μας. Όσο έχουμε την υγειά μας και την αγάπη μεταξύ μας θα ταξιδεύουμε σε όλον τον κόσμο.