• NEWSROOM
    • NEWSROOM
    • Αυτοδιοίκηση
    • Κοινωνία
    • Πολιτική
    • Αθλητισμός
    • Opinions
      • Opinions
      • Aντώνης Σουκαράς
      • Επισημάνσεις της Τζένης Σουκαρά
  • CULTURE
  • GUIDE
    • GUIDE
    • Γεύση
    • Σινεμά
    • Streaming
    • Θέατρο
    • Kids
    • Διασκέδαση
    • Book Stories
      • Book Stories
      • Book Tails
    • Υγεία
    • Style & Beauty
  • STORIES
    • STORIES
    • Πρόσωπα
  • DECADENCE
  • GREEN
  • REAL ESTATE

  • NEWSROOM
    • Αυτοδιοίκηση
    • Κοινωνία
    • Πολιτική
    • Αθλητισμός
    • Opinions
      • Aντώνης Σουκαράς
      • Επισημάνσεις της Τζένης Σουκαρά
  • CULTURE
    • TrendingΤέχνη

      Λουτράκι: Παράδειγμα προς μίμηση τα εγκαίνια του Α...

      • July 4, 2023
      ΕιδήσειςΤέχνη

      9ο Loutraki Festival: Σημαντικές εκδηλώσεις με σημ...

      • July 1, 2023
      ΕιδήσειςΤέχνη

      Λουτράκι: Εγκαινιάζεται το Ανοιχτό Θέατρο “Π...

      • June 23, 2023
      ΕιδήσειςΤέχνη

      Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “ΙΝΦΑΝΤΕΣ...

      • June 1, 2023
  • GUIDE
    • Γεύση
    • Σινεμά
    • Streaming
    • Θέατρο
    • Kids
    • Διασκέδαση
    • Book Stories
      • Book Tails
    • Υγεία
    • Style & Beauty
  • STORIES
    • Πρόσωπα
  • DECADENCE
    • DecadenceTrending

      Πανσέληνος-Καλάμια: Ο δήμος Κορινθίων κάλεσε τα μα...

      • August 2, 2023
      Aντώνης ΣουκαράςDecadenceΑθλητισμόςΕιδήσεις

      Γκάφα Νανόπουλου: Μπέρδεψε την Εθνική του ’0...

      • November 3, 2022
      Decadence

      Όλοι οι δρόμοι οδήγησαν στα κλαρίνα τον Θανάση Μαν...

      • August 29, 2022
      DecadenceΕιδήσεις

      Το δώρο του πρωθυπουργού στους εργαζόμενους του έρ...

      • July 2, 2022
  • GREEN
  • REAL ESTATE

TROLLING MOOD:  Η ηλεκτρονική ταμπέλα που τοποθετήθηκε στον Ισθμό είναι μεγαλύτερη από αυτόν!

Marinara: Μια νόστιμη ναπολιτάνικη πίτσα… χωρίς τυρί!

Σάλτσα ντομάτας, ρίγανη, σκόρδο και ελαιόλαδο είναι τα βασικά συστατικά της Marinara, τη νόστιμη ναπολιτάνικη πίτσα.
  • August 11, 2022
  • Posted in ΓεύσηΕιδήσεις

Όταν ακούμε πίτσα, σκεφτόμαστε αυτόματα μια σάλτσα ντομάτας, ένα τυρί όπως μοτσαρέλα και κάποια toppings, όπως αλλαντικά ή λαχανικά. Υπάρχει όμως μία πίτσα τόσο διάσημη όσο και νόστιμη, στην οποία το τυρί δεν έχει καμία θέση. Η πίτσα Marinara.

Η Marinara είναι μια ναπολιτάνικη πίτσα με ντομάτα, ρίγανη, σκόρδο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μερικές φορές φρέσκο βασιλικό. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Marinara περιλαμβάνει θαλασσινά, αλλά δεν έχει. Στην πραγματικότητα η πίτσα αυτή αποτελούσε το βασικό φαγητό των ψαράδων όταν επέστρεφαν από το ψάρεμα στον κόλπο της Νάπολης.

Η πίτσα Marinara θεωρείται προστατευόμενο είδος της ναπολιτάνικης πίτσας, με συγκεκριμένους κανόνες που αφορούν τη διαδικασία παραγωγής, τη ζύμη και τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της.

Marinaio είναι στα ιταλικά ο ναύτης, επομένως είναι πολύ πιθανό η πίτσα Marinara να καταναλωνόταν αρχικά από τους ναυτικούς. «Σύμφωνα με κάποιους, η πίτσα Marinara επινοήθηκε στην Pizzeria Port’Alba, την παλαιότερη πιτσαρία στον κόσμο, προφανώς για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ναυτικών για μια νόστιμη πίτσα τις μέρες που δεν υπήρχε καλό ψάρεμα, αφού συνήθως έβαζαν αντζούγιες και άλλα ψαράκια», λέει η συγγραφέας φαγητού Pina Sozio, σύμφωνα με άρθρο του BBC.

«Αυτό που είναι πιο λογικό για μένα είναι ότι ήταν η φθηνότερη εκδοχή της πίτσας – μόνο σάλτσα ντομάτας, σκόρδο και ρίγανη – και οι ναυτικοί, μερικοί δηλαδή από τους φτωχότερους ανθρώπους της Νάπολης, την έτρωγαν γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο», λέει ο Zachary Nowak, food expert από το Ινστιτούτο Umbra της Περούτζια. 

Παραδοσιακά, η ζύμη γίνεται με αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι, ενώ πάνω στην πίτσα μπαίνουν ξεφλουδισμένες, αλεσμένες και αλατισμένες ντομάτες, ρίγανη, σκόρδο και ελαιόλαδο. Εκτός από αυτά τα συστατικά που αναφέρονται, συχνά προστίθεται και βασιλικός αν και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της συνταγής. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Marinara δεν περιλαμβάνει καθόλου τυρί, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για χορτοφάγους, vegans αλλά και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Το χαρακτηριστικό μιας αληθινής ναπολιτάνικης πίτσας, συμπεριλαμβανομένης και της Marinara είναι οι φυσαλίδες και το ελαφρύ κάψιμο στις άκρες της ζύμης. Το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια πίτσα με παχύρρευστη σάλτσα στο κέντρο χωρίς όμως να έχει μαυρίσει από το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο. Τρώγεται με το χέρι, διπλώνοντας τις άκρες για να συγκρατήσεις τη σάλτσα.

Θα τη βρω κάπου στην Κορινθία;

Η αλήθεια είναι πως με μια σύντομη αναζήτηση δεν τη βρήκαμε σε κάποιο κατάλογο, ωστόσο μετά από το εν λόγω άρθρο ενδεχομένως να προστεθεί, οπότε δεν χάνετε κάτι να ρωτήσετε κατά την επόμενη επίσκεψη σας σε πιτσαρία.

TRENDING

TrendingΑυτοδιοίκησηΕιδήσεις

Συνέντευξη της Ελένης Βλάχου-Πιπίνη στον Just Radi...

Στον Just Radio 96.4 και στην εκπομπή “Μουσι...

  • September 28, 2023

Γ. Πετρίτσης: Πάνω από το 70% των έργων στην Κοριν...

  • September 28, 2023

Μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα στη...

  • September 26, 2023

Π. Νικολόπουλος στο klife.gr: Η ελάφρυνση των ευάλ...

  • September 20, 2023

Trending

1

Συνέντευξη της Ελένης Βλάχου-Πιπίνη στον Just Radi...

  • September 28, 2023
2

Γ. Πετρίτσης: Πάνω από το 70% των έργων στην Κοριν...

  • September 28, 2023
3

Μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα στη...

  • September 26, 2023

2018 klife.gr