• NEWSROOM
    • NEWSROOM
    • Αυτοδιοίκηση
    • Κοινωνία
    • Πολιτική
    • Αθλητισμός
    • Opinions
      • Opinions
      • Aντώνης Σουκαράς
      • Επισημάνσεις της Τζένης Σουκαρά
  • CULTURE
  • GUIDE
    • GUIDE
    • Γεύση
    • Σινεμά
    • Streaming
    • Θέατρο
    • Kids
    • Διασκέδαση
    • Book Stories
      • Book Stories
      • Book Tails
    • Υγεία
    • Style & Beauty
  • STORIES
    • STORIES
    • Πρόσωπα
  • DECADENCE
  • GREEN
  • REAL ESTATE

  • NEWSROOM
    • Αυτοδιοίκηση
    • Κοινωνία
    • Πολιτική
    • Αθλητισμός
    • Opinions
      • Aντώνης Σουκαράς
      • Επισημάνσεις της Τζένης Σουκαρά
  • CULTURE
    • ΕιδήσειςΤέχνη

      Κατάμεστη η Στέγη της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέ...

      • March 23, 2023
      ΕιδήσειςΤέχνη

      Ανοίγει τις πύλες του αύριο ξανά το στάδιο της Αρχ...

      • February 1, 2023
      ΕιδήσειςΤέχνη

      Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου: “Το Ολοκαύτωμα των...

      • January 29, 2023
      Τέχνη

      Μουσεία: Δωρεάν η είσοδος την 28η Οκτωβρίου

      • October 27, 2022
  • GUIDE
    • Γεύση
    • Σινεμά
    • Streaming
    • Θέατρο
    • Kids
    • Διασκέδαση
    • Book Stories
      • Book Tails
    • Υγεία
    • Style & Beauty
  • STORIES
    • Πρόσωπα
  • DECADENCE
    • Aντώνης ΣουκαράςDecadenceΑθλητισμόςΕιδήσεις

      Γκάφα Νανόπουλου: Μπέρδεψε την Εθνική του ’0...

      • November 3, 2022
      Decadence

      Όλοι οι δρόμοι οδήγησαν στα κλαρίνα τον Θανάση Μαν...

      • August 29, 2022
      DecadenceΕιδήσεις

      Το δώρο του πρωθυπουργού στους εργαζόμενους του έρ...

      • July 2, 2022
      DecadenceΕιδήσεις

      Βουτιά σε λίμνη της Σιβηρίας με -20°C έκανε ο δήμα...

      • January 26, 2022
  • GREEN
  • REAL ESTATE

TROLLING MOOD:  Μετά την ανακοίνωση 46 υποψηφίων από τον Βασίλη Νανόπουλο, η συνένωση με την παράταξη Πνευματικού είναι γεγονός!

H Mαριάνθη Σοφιανού μας δείχνει πώς να φτιάξουμε τον τέλειο μπακαλιάρο σκορδαλιά

Ο μπακαλιάρος τηγανητός είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο και σε συνδυασμό με σκορδαλιά, απόλυτα συνυφασμένο με τη γιορτή του Ευαγγελισμού την 25η Μαρτίου. Η Κορίνθια chef Μαριάνθη Σοφιανού, μας δίνει δύο εξαιρετικά δημοφιλείς συνταγές για κουρκούτι, αλλά και δύο ακόμα για σκορδαλιά, ώστε να επιλέξουμε ό,τι μας αρέσει!

  • March 21, 2022
  • Posted in Γεύση

Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο συνοδευτικό του παραδοσιακού μπακαλιάρου που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Μπορείτε να τη φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Εγώ σας προτείνω 2 πολύ απλές συνταγές, μία παραδοσιακή με ψωμί και μια νησιώτικη με πατάτα, για να διαλέξετε αυτή που θα απογειώσει το μπακαλιάρο και θα πρωταγωνιστεί στο μεσημεριανό σας γεύμα.

Σκορδαλιά με ψωμί

Υλικά:
-500 γραμμ. ψίχα μουσκεμένη και στημένη
-3-5 σκελίδες σκόρδο
-1 με 2 σφηνάκια ξίδι ( κατά προτίμηση )
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-αλάτι

Εκτέλεση

Μια εύκολη σκορδαλιά για όλες τις μέρες του χρόνου.

Καλό είναι το σκόρδο να το περάσετε από ένα ψιλό τρίφτη για να μην μείνουν κομματάκια σκόρδου στην σκορδαλιά σας.

Αν την κάνετε στο ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι θα πρέπει να την κάνετε σε δυο δόσεις γιατί δεν μπορούν να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί.

Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά, τα βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη αλοιφή.

Και μια ιδέα εκτός νηστείας: προσθέστε – όταν βγάλετε την σκορδαλιά σας από το μπλέντερ – 4-5 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα και θα δοκιμάσετε μια υπέροχη βελούδινη σκορδαλιά.

Κεφαλλονίτικη αλιάδα

Είναι μια μελάτη σκορδαλιά με πατάτα, στην οποία προστίθεται ζωμός από τον μπακαλιάρο. Για το ζωμό θα χρειαστεί να βράσετε 1-2 κομμάτια ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο, μαζί με τα κόκαλα και την ουρά του, για 20 λεπτά περίπου. Θα τον σουρώσετε και θα χρησιμοποιήσετε λίγο απ’ αυτόν το ζωμό.

Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
½ κιλό πατάτες
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζωμό από τον μπακαλιάρο
αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάτε σε γουδί ή στο μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.

Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις προσθέτετε στο λιωμένο σκόρδο.

Ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι εναλλάξ με το χυμό λεμονιού και το ζωμό του ψαριού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει σαν μαστιχωτή κρέμα. Δοκιμάζετε το αλάτι και το λεμόνι.

Tip: Για να πετύχετε τη μαστιχωτή υφή της θα πρέπει να φτιάξετε την αλιάδα σε γουδί.

Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι

Για το κουρκούτι

-260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-2 κ.γ. baking powder
-3/4 κ.γ. αλάτι
-1/2 κ.γ. ζάχαρη
-330 ml μπύρα παγωμένη
-30 ml ούζο ( προαιρετικά)
-2 παγάκια

Κόβουμε το ήδη ξαρμυρισμένο ψάρι σε κομμάτια και το στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.

Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο. Με σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά τον χυλό. Προσθέτουμε τα παγκάκια και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο.

Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι , βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3′ και γυρίζουμε να τηγανιστεί και από την άλλη.

Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.

Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια, πέφτει η θερμοκρασία του.

ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΑ (πιο ελαφρύ κουρκούτι):

-3 φλυτζάνια του καφέ, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-350 ml ανθρακούχο νερό
-1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
-1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τα ανθρακούχα νερά σε μια μπασίνα και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι λίγο -λίγο.

2. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένας χυλός, όχι πολύ σφιχτός.

3. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.

4. Καλύπτουμε το κουρκούτι με μεμβράνη και αφήνουμε μια-δυο ώρες στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

5. Βουτάμε το κομμάτια του μπακαλιάρου στο κρύο κουρκούτι και τηγανίζουμε.

TRENDING

TrendingΕιδήσεις

Εργατικό Κέντρο Κορίνθου: Οι “οικειοθελείς α...

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου τον Δεκέ...

  • March 29, 2023

Γιώργος Παπαβενετίου: Συνέντευξη στο “Μουσικ...

  • March 28, 2023

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Εκλογές στις 21 Μαΐου

  • March 28, 2023

Επαναλειτουργία τρένων: Φρένο στο δρομολόγιο Αθήνα...

  • March 27, 2023

Trending

1

Εργατικό Κέντρο Κορίνθου: Οι “οικειοθελείς α...

  • March 29, 2023
2

Γιώργος Παπαβενετίου: Συνέντευξη στο “Μουσικ...

  • March 28, 2023
3

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Εκλογές στις 21 Μαΐου

  • March 28, 2023

2018 klife.gr