Ziria Festival 2022: Ενα line up φτιαγμένο για πραγματικά Zirius!
Στο θεϊκό οροπέδιο της Ζήρειας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Άντρον του Ερμή, τον τόπο γέννησης του θεού, εκεί που κατά τον μύθο κατασκεύασε την πρώτη λύρα και φανέρωσε τη μουσική σε θεούς και ανθρώπους, διοργανώνεται το Ziria Music Festival. To φεστιβάλ που έγινε η αγαπημένη μας συνήθεια, το φεστιβάλ που μας έλειψε, αλλά επιστρέφει φέτος με ένα δυναμικό πρόγραμμα και αναμένεται να προσεγγίσει για μια ακόμα φορά κάποιες χιλιάδες Zirius.
- July 11, 2022
- Posted in Διασκέδαση

Φωτογραφία: Μάρω Κολοτούρου
Μια μεγάλη γιορτή για όλες τις ηλικίες, στη μοναδική φύση. Αφιερωμένη στο περιβάλλον, στη συναδέλφωση και τη συλλογικότητα.
Μια μη κερδοσκοπική διοργάνωση, όπου οι συμμετέχοντες επισκέπτες και κατασκηνωτές βιώνουν μια σχεδόν non stop multimusical τριήμερη μουσική γιορτή που πλαισιώνεται από μια σειρά ξεχωριστές και δυνατές παράλληλες δραστηριότητες. Όλα μαζί συνθέτουν μια έντονη φεστιβαλική εμπειρία που διαρκεί!
Η είσοδος, η κατασκήνωση, οι συναυλίες, οι δραστηριότητες, ΟΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!
Ziria Festival 2022: Μία λίστα με όλες τις παράλληλες δραστηριότητες του φεστιβάλ
Το Ziria Festival ξεκίνησε το 2009 από μια παρέα φίλων σαν αφιέρωμα σε έναν Ξυλοκαστρίτη μουσικό, το Νίκο Δόικα.
«Το πιο high και ανοιχτό πάρτυ του καλοκαιριού», διοργανώνεται έκτοτε κάθε τέλος Αυγούστου, στα 1.550 μ. υψόμετρο, στο φανταστικό περιβάλλον του οροπεδίου της Ζήρειας.
«Κάθε χρόνο πιο πλούσιο και σημαντικό από το προηγούμενο» αλλά πάντα ένα ελεύθερο φεστιβάλ, ένα μεγάλο κατασκηνωτικό γεγονός της νεολαίας, μια αυτοδιαχειριζόμενη προσπάθεια με σκοπό όχι το κέρδος, αλλά την προώθηση της μουσικής και των τεχνών, του περιβάλλοντος, της συλλογικότητας.
Πρώτος του στόχος παραμένει πάντα η προβολή της ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής παραγωγής.
Φωτογράφος: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Κάθε χρόνο στήνεται ένα μεγάλο lineup χωρίς παρωπίδες, ένα τολμηρό μουσικό κοκτέιλ που ερευνά συνέχεια κάθε σημαντικό εγχώριο άκουσμα..
Οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και κατασκηνωτές όλων αυτών των ετών, εκτός από τους καλλιτέχνες και τις δημιουργίες τους απολαμβάνουν και το περιβάλλον της Ζήρειας, τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της, τα χωριά, τα προϊόντα, την ιστορία και τους μύθους της.
Για τον σκοπό το Ziria festival οργανώνει και φιλοξενεί πολλές ιδιαίτερες παράλληλες δραστηριότητες.
Η όλη διοργάνωση γίνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο “Σύθας” και τους ανθρώπους του και τις εκ των ων ουκ ανευ βοήθειες από μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών, υποστηρικτών και χορηγών και πρώτα από όλα των μουσικών!
H μεγαλύτερη, έως σήμερα, διοργάνωση, αυτή του 2019, ήταν και ένα «φεστιβάλ συμμετοχικότητας», μια όμορφη και σπάνια συνεργασία από μουσικούς, συγκροτήματα, καλλιτέχνες και τεχνικούς, πολλούς Κορινθιακούς συλλόγους, καλλιτεχνικά φεστιβάλ, πολλούς ιδιώτες εθελοντές και υποστηρικτές, μαζί με επιλεγμένους θεματικούς χορηγούς.
Έτσι έγινε εφικτή μια μεγάλη παραγωγή, σε δύο σκηνές, με 32 acts από κορυφαία σχήματα dj’s και παραγωγούς και μια σειρά ιδιαίτερων δραστηριοτήτων, που πραγματοποιήθηκαν όλες με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή: Εικαστικά Installations, Διαγωνισμός φωτογραφίας, Σεμινάριο αστροφωτογραφίας τοπίου, Αστροπαρατήρηση, Κατάβαση στο σπήλαιο του Ερμή, Πεζοπορία στο δάσος της Φλαμπουρίτσας, Ανάβαση στην κορυφή της Ζήρειας, Αφηγήσεις μύθων για τα αστέρια και τον Ερμή, Γιόγκα, Τάι τσι, Ηχοθεραπεία, Βιωματικά εργαστήρια.
Εκτοκτε ακολούθησαν δύο διαδοχικές διακοπές λόγω πανδημίας, πριν τελικά ενημερωθούμε με πλατύ χαμόγελο ότι το Ziria Festival 2022 είναι γεγονός!
Αναλυτικά το Line Up του φετινού φεστιβάλ
Πέμπτη 25/8
ΤΑ ΒΡΙΛ (14:00, stage 2)
Μέσα από μια ωραία συνεργασία με το κανάλι των Dozen Minds στήθηκε το Lineup της Πέμπτης στο Stage 2. Δυο σχήματα και τέσσερις από τους καλύτερους νέους ράπερς μας περιμένουν Πέμπτη στη σκιά, στη δροσιά της Ζήρειας, να ξεκινήσουμε το φεστιβάλ κοιτώντας στο μέλλον!
Τα Βριλ …θα βάλουν μπροστά τα όργανα!
Τα Βριλ (Αλέξης Γραμμενίδης, Μιχάλης Ζούγουλος) αυτοπροσδιορίζονται ως ακουστική ροκοεντεχνοπάνκ μπάντα και γράφουν δικά τους κομμάτια.
DOZEN MINDS THE BAND (14:45, stage 2)
Επειδή πέρα από μουσικό φεστιβάλ είναι ένα φεστιβάλ συνεργασίας! Μία ιδιαίτερη συνεργασία για την οποία οι διοργανωτές δηλώνουν πολύ χαρούμενοι είναι αυτή με τα Dozen Minds! Μια ντουζίνα νέα μυαλά προστίθενται σε μια ντουζίνα Ziria Festivals!
Αυτά τα τρομερά παιδιά που από το πουθενά έχουν κάνει απίστευτη δουλειά με το κανάλι τους και τις παραγωγές τους θα είναι μαζί μας στο βουνό και μεταξύ άλλων θα υπογράψουν και την έναρξη του φεστιβάλ.
Από την Πέμπτη το μεσημέρι θα βάλουν μπροστά τα όργανα.
FNK (15:45, stage 2)
XARA (16:20, stage 2)
Monk x Sloth (17:00, stage 2)
MAVILE (18:15, stage 1)
Είναι μια νέα εξαιρετική μπάντα που με τον πρώτο της δίσκο έδειξε πως έχει πολλά να μας πει. Άλλωστε είναι μια μπάντα δοκιμασμένη, με χιλιάδες ώρες στο δρόμο, όπου κάθε μέρα κερδίζει την εκτίμηση και αυτό σημαίνει πολλά!
Τραγουδάει ένας αγαπημένος του κοινού. Πέρυσι τραγούδησε στο Σαλέ και φέτος θα ανοίξει με τη μπάντα του τη μεγάλη μας σκηνή.
Βασίλης Ράλλης (19:15, stage 1)
Με μεγάλη χαρά θα μάθαμε ότι στο φετινό line up
συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Βασίλη Ράλλη.
Ένας αξιαγάπητος και ανεξάρτητος, όσο δεν πάει, καλλιτέχνης με συνεπή και επίκαιρο λόγο, ένας ακούραστος δημιουργός με μεγάλη δισκογραφία και πάρα πολλές σημαντικές συνεργασίες που αποτελούν και τα καλύτερα διαπιστευτήρια!
Με full band για μια εμφάνιση με πολλή ενέργεια, στα όρια του πανκ ροκ, για όσα συμβαίνουν μπροστά μας, πίσω μας και μέσα μας!
O Βασίλης Ράλλης από τη Πάτρα, ήρθε το 2016 στην Αθήνα όπου κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό album με τίτλο “Ανησυχία, Αταξία και Ανασφάλεια” έναν πειραματικό-ψυχεδελικό δίσκο με επιρροές από Βαλκάνια, ρεμπέτικο
και διάφορα άλλα είδη.
Το 2018 κυκλοφόρησε το δεύτερο δίσκο με τίτλο ”Πρώτη μέρα του χρόνου” έναν rock δίσκο με πολλές συνεργασίες όπως Ψαραντώνης, Λεωνίδας Μπαλάφας, Κος Κ, Frank [Panx Romana].
Aπό το 2018 και μετά κυκλοφόρησε διαδικτυακά κάποια singles όπως Το Μαράζι, Σιγαλιά, Ρανταπλάν, Ούμπα Πα, Που Κοιμάσαι τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο album ”Σιγαλιά” με επιρροές από punk, folk, country, pop,
rock.
Παράλληλα πολλές συνεργασίες και πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα είτε με μπάντα είτε μόνος του με μια κιθάρα και ειδικά στην Αθήνα σε σκηνές όπως Σταυρός του Νότου, Gagarin, Κύτταρο, Αn club κ.α.
Το 2020 δημιούργησε δύο ταινίες μικρού μήκους με τίτλο ”Με λένε Άνθρωπο” ,”Ο ανθός” όπου θίγει αρκετά φαινόμενα της σύγχρονης εποχής και κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος με τίτλο ”Χωρίς εισιτήριο” o οποίος είναι διπλός
και αμιγώς hip-hop με rap, funk, reggae, dubstep στοιχεία.
Πριν ένα μήνα κυκλοφόρησε ο νέος του δίσκος “Πόλη πρέζα“, σε παραγωγή δική του. Ταυτόχρονα, έχει στίχους για δεκάδες τραγούδια που περιμένουν τη δική τους σειρά.
FRENZEE (20:15, stage 1)
Είναι ένας άγραφος κανόνας πως για να ανέβει μια μπάντα στη μεγάλη σκηνή του Ziria Festival θα πρέπει στο βιογραφικό της να έχει παρουσιάσει μια δισκογραφική δουλειά. Όλοι όμως οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους! Μια εξαίρεση είναι το πανκ ροκ τρίο των FRENZEE που μας έρχεται από την Κρήτη. Η πρώτη τους δουλειά είναι έτοιμη αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη. Τα πρώτα σινγκλς θα τα ακούσουμε σε λίγες μέρες!
Όσοι όμως έχουν ακούσει ή τους έχουν δει στα λιγοστά Live που έχουν δώσει έχουν να λένε πως οι FRENZEE “ήρθαν για να μείνουν”! Είμαστε βέβαιοι πως θα συμφωνήσουν και όσοι τυχεροί τους δουν στη Ζήρεια, στην πρώτη τους μεγάλη εμφάνιση εκτός του νησιού!
Ποιοι είναι οι Frenzee
Τα τρία κύρια μέλη του συγκροτήματος (Απολλωνία, Αντώνης, Νίκος) τρία αδέρφια με πατέρα κρητικό και μάνα από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, άρχισαν να βαράνε με μανία τύμπανα κιθάρες και φωνητικά στα μέσα του 2021 (αυτό γράφει το επίσημο βιογραφικό της μπάντας. Γιατί μπορεί να μην έπαιζαν κιθάρες αλλά ο Αντώνης και ο Νίκος είναι καταξιωμένοι και δημοφιλείς μουσικοί αν και σε άλλο είδος και η μουσική είναι μία).
Ιδέες που προϋπήρχαν έγιναν τραγούδια και τα τραγούδια αυτά τα έγραψαν στο υπόγειο τους στο Ηράκλειο τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς με σκοπό κάποια στιγμή μέσα στο 2022 να κυκλοφορήσει η πρώτη τους δουλειά, ένα EP 7 τραγουδιών που σύντομα θα είναι διαθέσιμο για ακρόαση ή/και αγορά στο Bandcamp, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι ηχογραφήσεις για τον επόμενο δίσκο.
Με ελάχιστη εμπειρία πάνω στα όργανα και ταυτόχρονα αλύγιστες ιδεολογίες και νεύρα πολλά με το πως είναι ο κόσμος σήμερα ένα είναι σίγουρο…
Οι Frenzee ήρθαν για να μείνουν!
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πρώτες κυκλοφορίες τους που αναμένεται να κάνουν αίσθηση όπως άλλωστε ιδιαίτερη αίσθηση έχουν κάνει οι μέχρι σήμερα μετρημένες στα δάχτυλα εμφανίσεις τους!
ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ (21:15, stage 1)
Θα έρχονταν στο φεστιβάλ του 2020, αλλά το φεστιβάλ ματαιώθηκε. Θα έρχονταν το 2021 αλλά το φεστιβάλ δεν έγινε και πάλι!
Τρίτη και φαρμακερή φέτος για να βιώσουμε και στη Ζήρεια τη συναυλιακή εμπειρία που δημιουργεί h (ίσως) δημοφιλέστερη ελληνική hip-hop μπάντα του σήμερα!
Οι Λόγος Τιμής (Λ.Τ) είναι ελληνικό hip-hop μουσικό συγκρότημα απο την Ανακάσα των Αγίων Αναργύρων και Νέα Φιλαδέλφεια.
Ιδρύθηκε την δεκαετία του 2010. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Ελεύθερο πνεύμα (Θανάσης), Ιπτάμενο Μ.- Κοράκι (Λάμπρος), Χιπχοπαθή (Έλβις) και τους παραγωγούς Sativa (Βαγγέλης) και Tokesick (Γιάννης).
Έχουν κυκλοφορήσει 4 δίσκους. Σήμερα οι MC’s του συγκροτήματος είναι το Ελεύθερο Πνεύμα και το Κοράκι .
Έχουν πραγματοποιήσει live σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα όπως έχουν κάνει περιοδείες και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Στις 1 Μαρτίου του 2020 πραγματοποίησαν μαζί με τον ράπερ 12ο πίθηκο live στο Λονδίνο με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Έχουν συνεργαστεί με πολλούς ράπερ όπως ο novel 729 και ο lobo.
Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε επίσημα το 2013 με 8 τραγούδια. Το 2017 ο Χιπχοπαθης αποσύρθηκε από το συγκρότημα.
Το 2021 έβγαλαν 6 από τα πιο γνωστά τους τραγούδια στη νοηματική δίνοντας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μουσική τους άτομα με προβλήματα ακοής ή ομιλίας. Μερικά από τα πιο γνωστά τους τραγούδια είναι το “Νιώθω Έντονα”, το “Το Φυλαχτό” και το “Ιούλιος του 18” ή το “Κάτω από την Ακρόπολη” μεταξύ άλλων.
VODKA JUNIORS (22:40, stage 1)
Τρία χρόνια, 918 μέρες και μία πανδημία μετά ο πολεμικός μουσικός θίασος των Vodka Juniors επιστρέφει στην κόλαση των live εμφανίσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Θυελλώδη mosh pits, παθιασμένα sing-alongs, και μια αίσθηση πως βρίσκεσαι στο σωστό σημείο, την σωστή στιγμή, δεν αργούν να αναζωπυρώσουν την φλόγα που σιγοκαίει στις ψυχές του all-things-punk κουαρτέτου από την Αθήνα και να μετατρέψουν κάθε συναυλία του σε μία μεγάλη γιορτή.
Οι ασταμάτητες συναυλιακές επιδρομές τους σε κάθε γωνιά της υφηλίου, τα τολμηρά δισκογραφικά τους κατορθώματα (το διπλό “Dark Poetry” και το τριπλό “ClubRiot” albums είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού) όπως και η διαρκής διάθεσή τους να θέτουν καλλιτεχνικές προκλήσεις στον εαυτό τους, με ετερόκλητες επιρροές που διαρρηγνύουν τα στεγανά του κάθε είδους με το οποίο έχουν κατά καιρούς καταπιαστεί, έχουν σμιλέψει την ιδιοσυγκρασία αυτού του ιδιαίτερου σχήματος, και δημιουργήσει έναν φανατικό πυρήνα οπαδών που τους ακολουθεί παντού. Το τελευταίο “Warrior Anthems” album αποτελεί περίτρανη απόδειξη για τα παραπάνω, αλλά και την ίσως πιο ώριμη δισκογραφική δουλειά τους μέχρι σήμερα, γεγονός που μοιραία οδήγησε σε sold out εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, για την ζωντανή παρουσίαση του.
BAD HABITS (stage 1)
HUGO KANT (00:45, stage 2)
FRO (02:45, stage 2)
Παρασκευή 26/8
BANDA ENTOPICA (14:30, stage 2)
Η Banda Entopica, η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα την Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλα και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις.
Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικά στέκια της πόλης καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ. Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας – είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός – κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση. Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά και δίνει στον κόσμο την δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
KADINELIA (16:00, stage 2)
Από την παράδοση της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μουσικό ταξίδι προσφέρουν οι Kadinelia, το world acoustic ντουέτο του Θανάση Ζήκα και της Εύης Σεϊτανίδου. Ένα ταξίδι στο οποίο τα διαχρονικά ακούσματα της χώρας μας αποκτούν νέο χαρακτήρα μέσα από τις χαρισματικές κιθαριστικές μελωδίες και το αρμονικό τραγούδι των δύο μουσικών.
Οι Kadinelia πρωτοήρθαν σε επαφή το 2014, ανταλλάσσοντας ιδέες και εναλλάσσοντας ήχους. Την άνοιξη του 2015 κατέληξαν στην τελική μορφή του μουσικού τους project: στον εμπλουτισμό της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής με blues και rock στοιχεία. Η αγάπη τους για την καλλιτεχνική έκφραση των λαών τους οδήγησε σύντομα σε διασκευές παραδοσιακών κομματιών και από άλλες χώρες.
Σήμερα η μουσική τους αποτελείται από διασκευές παραδοσιακών ήχων, αλλά και από πρωτότυπες συνθέσεις του Θανάση και της Εύης. Το φθινόπωρο του 2019 το ντουέτο μπήκε στο στούντιο. Μετά από ένα μήνα εντατικών ηχογραφήσεων ολοκλήρωσαν το πρώτο τους άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριου του 2019.
Επί σκηνής οι Kadinelia αποδεικνύουν ότι με την κατάλληλη ενέργεια ακόμα και ολιγομελή σχήματα μπορούν να προσφέρουν μία «γεμάτη» συναυλιακή εμπειρία. Η αφοσίωση και η άψογη παρουσία τους πάνω στο stage τους έχουν χαρίσει αναγνώριση, ανοίγοντας συναυλιακές πόρτες σε όλες τις άκρες της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.
KING GARCIA (18:30, stage 1)
Οι Κώστας Κωνσταντινίδης (Mother of Millions), Κάμιλ Καμιενέτσκι (ex Poem), Κορνήλιος Κυριακίδης (Tardive Dyskinesia) και Αλέξανδρος Ορφανός (Bandallusia) δημιουργούν τους King Garcia στο τέλος του 2019. Ένα instrumental rock κουαρτέτο που εμπνέεται από παλιές ταινίες και τραγουδάει χωρίς στίχους.
THE SAME RIVER (19:15, stage 1)
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από δυο μέλη των Cyanna Mercury, τους Diamond Pr (φωνή και κιθάρα) και τον Δημήτρη Γεωργόπουλο (μπάσο) και σύντομα το κουαρτέτο συμπλήρωσαν οι Φοίβος Κατσιφλώρος (One Man Drop) στα τύμπανα και Θοδωρής Ντίλγερης (The Great Black Shark) στη δεύτερη κιθάρα.
Αφού συστηθήκαμε να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει ο συνδυασμός των παραπάνω περιγραφικών στοιχείων, με μόλις τρεις λέξεις. All The Witches. Οι The Same River προσεγγίζουν τα blues με τον ίδιο ψυχεδελικό τρόπο που τα προσεγγίζουν οι Αμερικανοί και προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Το αποτέλεσμα των τεσσάρων τραγουδιών είναι εξαιρετικά συμπαθητικό, αν και πανομοιότυπο με τους προαναφερθέντες (οι οποίοι έχουν ξεφύγει πολύ σε σχέση με κάθε άλλο συγκρότημα της συνομοταξίας τους), αφήνοντας μας να προσδοκούμε ένα όμορφο μέλος για τους Αθηναίους φίλους μας.
THE STEAMS (20:15, stage 1)
Τα πρώτα χρόνια της ιδέας για τη δημιουργία του συγκροτήματος, ο Πάνος Δημητρόπουλος, δημιουργός των συνθέσεων και του γκρουπ έμενε τους μισούς μήνες του έτους στη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα το νησί αυτό να έχει επηρεάσει τον ήχο τους. Αν θέλαμε να προσδιορίσουμε τη μουσική τους, θα έλεγε κανείς ότι κινείται σε rock μονοπάτια με στοιχεία ψυχεδέλειας. Πριν κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ, το 2016, το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει ένα CD με τίτλο Feed/Green Fire, που περιλάμβανε δύο τραγούδια της μπάντας. Για τα δύο κομμάτια ο Πάνος Δημητρόπουλος δήλωσε πως κυκλοφόρησαν μαζί, γιατί λειτουργούν αντιθετικά μεταξύ τους. Συμβολίζουν την αρχή του συγκροτήματος και υπάρχει ένας ρομαντισμός. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ.
Τον Μάρτιο του 2018, δύο χρόνια μετά από το πρώτο single, το συγκρότημα θα παρουσιάσει την πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά. Το Wild Ferment είναι μια αλληγορία για την «Άγρια Ζύμωση» —ένας βιοχημικός/οινολογικός όρος και αναφέρεται στη μετατροπή του μούστου σε κρασί καθαρά και μόνο από φυσικές ζύμες, μια διαδικασία για την οποία απαιτείται πολύς χρόνος. Το πρώτο αυτό άλμπουμ, λοιπόν, είναι μια «άγρια ζύμωση» της μουσικής που κράτησε χρόνια και σιγά σιγά ολοκληρώνεται. Μουσική που «ωρίμασε» στον χρόνο, σε ένα τέλειο μείγμα post-folk, folk, post-rock και ψυχεδέλειας, με εξαιρετική δομή και έχοντας καταφέρει να αξιοποιήσουν τις επιρροές τους (μουσικές και μη) με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν δημιουργήσει πλέον τον δικό τους χαρακτήρα και αισθητική.
Οι Steams είναι ο Πάνος Δημητρόπουλος (φωνή, κιθάρες), ο Ανδρέας Κοκοβίκας (κιθάρες), Άλεξ Μπόλμπασης (μπάσο, στο άλμπουμ έπαιξε ο Simon Εsnafides) και ο Gustav Penk (τύμπανα, κρουστά).
Οι The Steams είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα ελληνικά συγκροτήματα. Η συνοχή του ήχου, η ροή των κομματιών, η συνολική «προσωπικότητα» του συγκροτήματος και το καλλιτεχνικό όραμα που διέπει το Wild Ferment προδίδει ένα συγκρότημα που είναι ικανό να αποτελέσει «κεφάλαιο» για την ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ 5Τ FOR WOMEN (21:20, stage 1)
Θεωρεί την ανθρώπινη φωνή ως το εκφραστικότερο και πλουσιότερο σε αποχρώσεις μουσικό όργανο, τη χρησιμοποιεί για να αυτοσχεδιάσει, να πειραματιστεί, να εκφραστεί και να επικοινωνήσει.
Είναι δημιουργός, παραγωγός και lead vocalist μιας σειράς διαφορετικών μουσικών projects. Η αφετηρία της και η βάση της είναι η τζαζ μουσική, η συλλογή και μελέτη παραδοσιακών ήχων, ρυθμών, μουσικών ιδιωμάτων και φωνημάτων.
Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, έχει ολοκληρώσει έναν πολυετή κύκλο επιστημονικής έρευνας – είναι αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μοριακή Βιολογία. Ανάμεσα στα δύο πεδία επέλεξε την τέχνη και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη μουσική και το τραγούδι, ερευνώντας κυρίως εννοιολογικά και βιωματικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής.
Η προσέγγισή της στην τέχνη είναι σε διαλεκτική και συνθετική σχέση με τις παραστατικές/οπτικοακουστικές τέχνες και την εικαστική δημιουργία. Η ανάγκη της, η χαρά της και ο στόχος της είναι η ελεύθερη δημιουργική έκφραση και η διάδραση των ανθρώπων χωρίς μουσικά σύνορα.
Ενα live αφιερωμένo με αγάπη και τιμή στη γυναίκα, την άχρονη και διαχρονική. Η World Jazz βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη μαζί με τέσσερις αγαπημένους και εκλεκτούς μουσικούς της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής σκηνής: τους Γρηγόρη Ντάνη στην κιθάρα, Απόστολο Καλτσά στο μπάσο, Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα και Γιώργο Μακρή στη γκάιντα, δημιουργούν μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα των τόπων και των χρόνων.
ACTIVE MEMBER (22:40, stage 1)
Tο συγκρότημα που κυκλοφόρησε τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο (1993, Διαμαρτυρία) έσπασε στερεότυπα και άνοιξε σε μεγάλο βαθμό το δρόμο για να δημιουργηθεί η ραπ σκηνή στην Ελλάδα.
Οι πολυαγαπημένοι Active Member που άλλαξαν τη ζωή σε τόσους και τόσους! Ο B.D. Foxmoor, αυτή η τεράστια μορφή που έχει προκαλέσει άπειρη αγάπη αλλά και αντιπαλότητες με την αμετακίνητη θέση και παρουσία του στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της χώρας μας, ένας καλλιτέχνης που έχει συνδεθεί ιδιαίτερα και έχει βοηθήσει όσο λίγοι το Ziria Festival, έχοντας το τιμήσει δυο φορές με τη φιλική του συμμετοχή. Η Sadahzinia μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες ραπερς της ελληνικής σκηνής και πολύπλευρη καλλιτέχνιδα και ο Σωτήρης το μέλος από το… μέλλον.
Το συγκρότημα θρύλος που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας θα ανέβει στη Ζήρεια για μια αντάξια της γιορτής του μεγαλειώδη παράσταση! Με συνεργάτες επί σκηνής ίσως την πιο αγαπητή μπάντα των τελευταίων “πανδημικών” χρόνων. Τη μπάντα που βοήθησε σημαντικά να κρατηθεί όρθια η ελληνική μουσική στα άγονα αυτά χρόνια, έστω και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και αγαπήθηκε από όλους, μέσα από την εκπομπή Μουσικό κουτί, μάλλον την σπουδαιότερη μουσική εκπομπή από καταβολής τηλεόρασης!
GEMMA (00:10, stage 1)
Οι Gemma είναι ένα πενταμελές συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 2017 στο Ρέθυμνο Κρήτης.
Συνδυάζουν ηλεκτρονικούς ήχους από synths, με post rock στοιχεία από κιθάρες, μπάσο και τύμπανα, παντρεύοντας παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία, εφέ και loops στην φωνή.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργούν πρωτότυπες συνθέσεις, αλλά και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, ακροβατώντας ανάμεσα στις παραδοσιακές μελωδίες και στίχους και στις σύγχρονες μελωδικές και ρυθμικές γραμμές.
Τους Gemma αποτελούν οι Δανίλη Ευαγγελία (φωνή, loops), Καπαρός Γιώργος (παραγωγή, σύνθεση, loops, synths, κιθάρες), Μαυρογιαννάκης Νίκος (τύμπανα), Πασχίδης Αναστάσης (μπάσο) & Σπινθουράκης Αποστόλης (κρουστά, στίχοι).
BLEND MISHKIN FR BNC (01:15, stage 2)
NIKOS DIAMANTOPOULOS (02:45, stage 2)
Σάββατο 27/8
NANDRA MUSIC (14:30, stage 2)
LOS TRE (16:00, stage 2)
Από τα Θολάρια της Αμοργού, μέχρι το θεατράκι στην λιβυκή και λιβιδινική Γαύδο, από την Κρήτη μέχρι το Μεταξουργείο, από την Δονούσα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από Άνδρο μέχρι Λάρισα κι από Τήνο μέχρι Βόλο, μία λαοθάλασσα ακολουθεί τη μπάντα για την οποία μιλάει ο κόσμος τελευταία. Οι Los Tre έχουν οργώσει μουσικά τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη, καλλιεργώντας μουσικές του κόσμου και θερίζοντας τους καρπούς του «νοήματος της ζωής» σε κάθε μικροκοινότητα. Θαμώνες των εναλλακτικών στεκιών και των καφενείων του κέντρου των Αθηνών, ο Άγγελος Αγγελίδης, ο Βασίλης Παπασταμόπουλος και ο Λέανδρος Φράτνικ παίζουν συχνά-πυκνά μουσική στην πρωτεύουσα και αν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες, μπορεί ένα βράδυ να κοινωνήσεις σε ένα λαϊκό προσκύνημα.
Μέσα σε μια δεκαετία ζωής, οι Los Tre μετρούν τέσσερις δίσκους, με πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους ένα 7ιντσο βινύλιο με τίτλο “Flea market”, το εξώφυλλο του οποίου επιμελήθηκε εικαστικά ο Νίκος Μανίκας. «Είναι η κάτοψη μιας λαϊκής αγοράς κι επειδή μας αρέσει πολύ η δουλειά του Νίκου, του είπαμε ότι θα το βάλουμε στον δίσκο πριν το δούμε», είπε ο Λέανδρος. Έτσι, η συνάντησή μας έγινε στις αγορές του κέντρου της Αθήνας ένα βράδυ που είχε αέρα καλοκαιρινό, εγκιβωτισμένο μέσα στον χειμώνα που εκπνέει. Γιατί Los Tre σημαίνει καλοκαίρι, γεγονός που αποδεικνύεται εκτός από το καθιερωμένο πλέον τουρ τους στα νησιά κάθε χρόνο και από το εξώφυλλο του προηγούμενου δίσκου τους, με τίτλο “The meaning of life”, που απεικονίζει μια ξύλινη πόρτα στη μέση μιας νησιώτικης απλωσιάς, στο Σαν Μιχάλη της Σύρου, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Ή σε οδηγεί παντού. «Είχε τραβήξει ένας φίλος τις φωτογραφίες, μας άρεσε η οπτική του και μετά, ταίριαξε κι ο τίτλος που κάνει παραπομπή στους Monty Python», συνέχισε ο Λέανδρος.
Αν οι Los Tre ήταν πλοίο, θα ήταν ένα καράβι που περνούσε από πολλά νησιά και θα έπλεε από το νησί της afro μουσικής στο άλλο της jazz, ενώ θα έκανε στάση και στη funk και θα συνέχιζε προς Ανατολή. Οι τρεις μουσικοί, ανάλογα με τα ακούσματά τους, μαζεύουν τα μουσικά «κοχύλια» της κάθε παραλίας και τα κρατούν στο βάζο με τις μουσικές τους, το οποίο ανοίγουν κάθε που παίζουν για τον κόσμο.
PINK VANITY (18:30, stage 1)
Οι Pink Vanity, είναι μια indie-rock μπάντα που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020 από τα αδέρφια Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο Κρομμύδα. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, συστήνονται εκκωφαντικά στο αθηναϊκό κοινό με το debut single τους “Late Night Pleasures”, ένα κράμα προσωπικών βιωμάτων και μιας ματιάς σε όσα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας παρορμητικής νύχτας, εκεί που όλα αποκτούν σημασία έστω και για μια στιγμή.
Τον Ιούνιο του 2021 κυκλοφορούν μέσω της δισκογραφικής εταιρείας “People Music“ το πρώτο τους EP με τίτλο “Foggy Shots”:
Τέσσερα αυτοτελή δημιουργήματα που λειτουργούν ταυτόχρονα ως κεφάλαια μιας ευρύτερης ιστορίας σχετικά με τις διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις που μπορεί να βιώνει κάποιος μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Οι live εμφανίσεις τους έχουν χαρακτηριστεί ως ένα μεγάλο ενεργειακό πάρτυ, ένα ξέσπασμα – και ήδη μνημονεύονται. Τον Νοέμβριο του 2021, οι Pink Vanity έκαναν το live ντεμπούτο τους στην σκηνή του Ρομάντσο, όπου σε μια sold out εμφάνιση, παρουσίασαν το υλικό τους συνεπαίρνοντας το Αθηναϊκό κοινό με την εκρηκτικότητα και την εκκεντρικότητά τους πάνω στο stage.
Τον Απρίλιο του 2022, επιστρέφουν σε ένα κατάμεστο Six D.o.g.s., συγκλονίζουν το κοινό και εδραιώνουν πλέον την παρουσία τους στην Indie σκηνή, γεγονός το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει η ακόλουθη εμφάνισή τους ως opening act των Balthazar στο Fuzz Club στις 16 Απριλίου. Απόρροια αυτής τους της εμφάνισης, ήταν οι διθυραμβικές κριτικές που απέσπασαν στα music reports.
Το 2022 βρίσκει τους Pink Vanity στο studio, για την παραγωγή του επόμενου EP τους σε συνεργασία με τον Alex Bolpasi που θα επιμεληθεί τη νέα τους δουλειά, ενώ ταυτόχρονα, προγραμματίζουν μια περιοδεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
ΠΑΙΔΙ ΤΡΑΥΜΑ (19:15, stage 1)
«Θα σ’ το πω ψιθυριστά, όταν σ’ έχω αγκαλιά/ πως η αγάπη προτιμά όσους σκέφτονται απλά/ Η σειρά σου είναι, λοιπόν, να πετάξεις τα ντεπόν/ και να δεις πια καθαρά πως κανείς δε σ’ αγαπά» γράφει το Παιδί Τραύμα στο «Σαν Ιχθύς», ένα πολύ όμορφο κομμάτι (με τη φωνή της Κίκας) που είναι πολύ πιθανό να έχεις πετύχει στο ραδιόφωνο.
Τραγουδάει για όσα έχει ζήσει και μόνο γι’ αυτά. «Δυστυχώς, είναι εντελώς αυτοβιογραφικά όσα γράφω» λέει απολογητικά. «Δεν μπορώ να γράψω για κάτι που δεν μου έχει συμβεί, γι’ αυτό δεν μπορώ να γράψω κομμάτια κατά παραγγελία. Είναι λίγο αυτοαναφορικό αυτό, αλλά είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να λειτουργήσω».
Το Παιδί Τραύμα εμφανίστηκε ξαφνικά λίγο πριν από το τέλος του 2019με ένα άλμπουμ «μικρό», που κυκλοφόρησε μόνος του με τη βοήθεια του Κτίρια τη Νύχτα, έγινε talk of the town, χωρίς να έχει κανέναν να τον προωθήσει, χωρίς να έχει προϊστορία, χωρίς να είναι μέλος καμίας παρέας, μόνο και μόνο επειδή το ποπ άλμπουμ που έφτιαξε είναι εξαιρετικό.
Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα άλμπουμ που να αρέσει σε όλους και τα εννιά κομμάτια που συνθέτουν τις «Μυστικές Χορευτικές Κινήσεις» δέχονται μόνο καλά, έως διθυραμβικά, σχόλια.
USURUM (20:15, stage 1)
Oι πιτσιρικάδες (γιατί τέτοιοι παραμένουν) που αποτελούν τους Usurum – για πιτσιρικάδες εικοσάρηδες πρόκειται – κατάφεραν να φτιάξουν κατάσταση, υπηρετώντας μια μουσική σκηνή που, αν θες, τη λες ”αντεργκράουντ”, δε θες, τη λες απλά ”ανεξάρτητη” κι είσαι πάλι ”μέσα”!
Τα τραγούδια των Usurum δεν είναι ούτε αμιγώς ροκ, ούτε μπαλάντες, ούτε ηλεκτρικές δημοτικοφανείς συνθέσεις. Είναι ένα συνονθύλευμα όλων αυτών, στα χνάρια του δρόμου που άνοιξε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου την τελευταία 20ετία στο ελληνικό τραγούδι, για να μην πάμε ακόμη πιο πίσω με την Balkan – rock ”σχολή” του Σαββόπουλου. Στην ίδια ”οικογένεια” νέων μουσικών, θα τοποθετούσαμε άνετα τον Θοδωρή Κοτονιά με τα Μακρινά Ξαδέρφια, τον Νίκο Χαλβατζή από την Κοζάνη και τους Δάρνακες από τις Σέρρες, καλλιτέχνες που δεν γύρισαν την πλάτη στη μητρική τους γλώσσα, ασχολούμενοι με τη διεθνοποιημένη γλώσσα της μουσικής, το ροκ, όπως θά’λεγε και ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης των DNA και της Λερναίας Ύδρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τις ηλεκτρικές κιθάρες, το πιάνο, τα ντραμς και τα electronics, οι Usurum παίζουν ακόμη με ντέφια, νταούλια, μπεντίρ, νέι, duduk, cajon, φαγκότο και στάμνες. Κινητήρια δύναμη τους είναι το ντουέτο των Σταύρου Ρουμελιώτη (κιθάρες, φωνητικά) – Κοσμά Λαμπίδη (τραγούδι, νέι), υπεύθυνοι για όλες τις συνθέσεις του γκρουπ.
Μας έχει κάνει εντύπωση από καιρό, όχι τόσο η πρόθεση τους να μελοποιήσουν τα ”Παράθυρα” του Κωνσταντίνου Καβάφη, όσο η έλλειψη κάθε περισπούδαστου ύφους εκ μέρους τους. Είναι κι αυτός ο ήχος του νέι που δίνει στο κομμάτι μιαν αίσθηση αγοραία, φερμένη από παζάρι της Αλεξάνδρειας, δικαιώνοντας κάπου και το όνομα της μπάντας. Διότι, ναι μεν το όνομα Usurum προέκυψε από το τραγούδι του Νικόλα Άσιμου, στην πορεία όμως σηματοδότησε την ανταλλαγή αγαθών μεταξύ των μουσικών και του κοινού τους.
Όσο για την αγγλόφωνη σκηνή που ακόμη καλά κρατεί, οι Usurum θεωρούν ”συγγενείς” τους τούς σύγχρονους τους, Night On Earth και Modrec, ενώ από το παρελθόν, τους θρυλικούς Aphrodite’s Child και το ντουέτο In trance 95 των Νίκου Βελιώτη – Άλεξ Μαχαίρα από τα 80s. ”Άμα μπορείς να εκφραστείς καλά στα αγγλικά, είναι ωραίο το αποτέλεσμα” λέει επ’αυτού ο Ρουμελιώτης, ”εμείς ωστόσο προτιμήσαμε τον ελληνικό λόγο, δεδομένης και της ελληνικότητας της μουσικής μας. Ας είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα μουσικά ρεύματα, ερεθίσματα κι ακούσματα, ας μην υπάρχουν στεγανά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς από καλλιτεχνικής άποψης”.
ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ (21:20, stage 1)
Έρχονται από την Εύβοια και για αυτούς η μουσική τους είναι μια μίξη από rock, hip hop, και ελληνική παραδοσιακή μουσική. Η στιχουργική τους στο μεγαλύτερο μέρος της έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δημιουργεί έναν κοινωνικό προβληματισμό. Δεν πιστεύουν πως η τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά πως με σύμμαχο την τέχνη η αλλαγή του κόσμου αποκτά ρυθμό. Οι Κοινοί Θνητοί θα παρουσιάσουν παλιά και νέα τραγούδια με πλήρη μπάντα, διασκευασμένα σε rock, funk, reggae και άλλα στοιχεία από μουσικές που τους εμπνέουν.
BAZOOKA (22:35, stage 1)
Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single “Shame Take My Brain/Ravening Trip” (Inch Allah Records) το 2011, ενώ το 2012 συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με την Αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Slovenly Recordings για το EP “Ι Want To Fuck All The Girls In My School”. Το 2013 κυκλοφόρησε το ομώνυμο πρώτο τους άλμπουμ. Ακολούθησαν το single «Δεμένος Στο Κρεββάτι Σου» (Sound Effect Records, 2015) και το άλμπουμ «Άχρηστη Γενιά» (Slovenly, 2016). Έχουν πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, ενώ ταυτόχρονα έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από δέκα περιοδείες στην Ευρώπη.
Τον Νοέμβριο του 2017 ξεκίνησε η συνεργασία τους με τη δισκογραφική εταιρεία Inner Ear Records με την κυκλοφορία του EP «Ζούγκλα». Το καλοκαίρι του 2018 οι Bazooka ηχογράφησαν τον τρίτο τους δίσκο “Zero Hits”, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019.
Στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά διευρύνουν ακόμα περισσότερο τους μουσικούς τους ορίζοντες, χωρίς να χάνουν ούτε στιγμή τη δύναμη και την ορμητικότητα του ήχου τους, ενώ για ακόμα μια φορά επιστρέφουν στις ρίζες τους δίνοντας έμφαση στον Ελληνικό στίχο.
FUNDRACAR (23:50, stage 1)
Ολη η μέθη και η έκσταση της σκηνής πλαισιωμένη από μουσικές που προκαλούν δονήσεις, με τον αντίστοιχο ανατρεπτικό – πολλές φορές προκλητικό στίχο-, βγαίνει συμπυκνωμένη ως ακαριαίο γεγονός που δεν αφήνει αμέτοχο τον θεατή.
Αντικαθεστωτικοί στον ήχο, ήχο προσωπικό που σου κολλάει, χωρίς να σνομπάρουν κανένα είδος μουσικής συσπειρώνουν διαφορετικούς μουσικούς κόσμους .. RIFFS από την κόλαση , τετράγωνο μπάσο δυναμίτης, βουκολικά πνευστά και rave syths δημιουργούν ενα psych reggae παραλλήρημα που σε συνδυασμό με την Punk αισθητική και ενέργεια της μπάντας σε απογειώνει τα live σε στραγγίζουν.
CAYETANO (01:30, stage 2)
NIKOLAS GALE (03:15, stage 2)
Ο Nikolas Gale, ασχολείται με τον ήχο και τη μουσική μέσα από συνθέσεις, παραγωγές, διαδραστικές παραστάσεις, δημιουργική καθοδήγηση και διδασκαλία. Ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Είναι μέλος της Κολεκτίβας του Four Twenty και του mobile community γλετzair. Παίζει στα after parties του Ziria Festival από το 2014.