Γράφει η Χριστίνα Χολέβα
Τα τελευταία χρόνια τα social media και ο γρήγορος ρυθμός ζωής έφερε αλλαγές και σε αυτό τον τομέα. Οι παρέες έγιναν διαδικτυακές. Οι πλατφόρμες προβολής ταινιών και σειρών είναι πια σε κάθε σπίτι και γεμίζουν το χρόνο που άλλοτε κάποιος περνούσε έξω απ’αυτό ή χαλάρωνε αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο. Το διαδίκτυο όμως έχει και τα θετικά του. Έφερε κοντά ανθρώπους που διαφορετικά δε θα είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν,να μοιραστούν,να κοινωνήσουν. Σε όλη την Ελλάδα άρχισαν να οργανώνονται book club δίνοντας το διαδικτυακό τους ραντεβού με τα μέλη τους. Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram το #bookstagram είναι πολύ δημοφιλές και τα #bookclubs αριθμούν δεκάδες μέλη.
Και σε πείσμα των στατιστικών που λένε πως διαβάζουμε λιγότερο πια από ότι παλιότερα, αυτές οι λέσχες δίνουν μια ηχηρή απάντηση.
Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση όμως έβγαλε πολλούς από τα σπίτια τους. Ειδικά μετά την περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού, πολλοί αναθεώρησαν για την αξία της προσωπικής επαφής. Με πρωτοβουλία κυρίως των βιβλιοπωλών, Δημοτικών Βιβλιοθηκών και άλλων δραστήριων συλλόγων οργανώνονται συνεχώς λέσχες με σκοπό οι άνθρωποι να μοιραστούν την απόλαυση της ανάγνωσης διαζώσης. Ειδικά τα πέντε τελευταία χρόνια οι βιβλιογραφικές συντροφιές έγιναν το νέο trend. Οι εκδοτικοί οίκοι αλλά και μεγάλα Ιδρύματα ιδρύουν τις δικές τους λέσχες. Οι συγγραφείς καλούνται πολύ συχνά να τις επισκεφτούν απ’άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και να συνομιλήσουν με τους αναγνώστες τους.
Αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμη κάποια απ’ αυτές είναι γιατί είστε μοναχικός αναγνώστης. Ωστόσο αν αλλάξετε γνώμη υπάρχουν αρκετές επιλογές στην περιοχή μας. Ενδεικτικά σας παρουσιάζω κάποιες από αυτές με τοπικό ενδιαφέρον και συνομιλούμε με τους δημιουργους τους.
Η λέσχη φιλαναγνωσίας “carpe librum” οργανώθηκε με κίνητρο την αγάπη για το βιβλίο. Εδώ και 5 χρόνια τα μέλη της, μια φορά τον μήνα συγκεντρώνονται και μιλούν για αγαπημένα βιβλία. Ενίοτε δέχεται και την συντροφιά αγαπημένων συγγραφέων. Την “παρέα” μας έχουν τιμήσει ο Σωτήρης Δημητρίου, ο Δημήτρης Σωτάκης και ο Ζαν Μισέλ Γκενασιά. Αρχικά οι συναντήσεις γίνονταν στο Πολιτιστικό Κέντρο Κιάτου. Τώρα βρισκόμαστε στο αγαπημένο μας βιβλιοπωλείο “Το Μπλε Γιασεμί “, και ενίοτε αν έχουμε κάποιον προσκεκλημένο συγγραφέα όπου απαιτείται ένας μεγαλύτερος χώρος, στην νέα ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του Κιάτου. Η Λέσχη μας έχει μέλη που είναι τακτικά και άλλα που έρχονται οπότε έχουν χρόνο και διάθεση. Είμαστε μια ανοιχτή ομάδα που λειτουργεί με γνώμονα την λογοτεχνία. Συνεχίζουμε με βαθιά αγάπη για το βιβλίο.
Ξεκίνησε από την αγάπη μας για το βιβλίο και την ανάγκη επικοινωνίας με ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, την ανταλλαγή απόψεων και το να μοιράζεσαι τη χαρά της ανάγνωσης. Δεν υπάρχει συντονιστής στη λέσχη μας μετά από κοινή απόφαση των μελών, εγώ απλά ξεκινάω την κάθε συνάντηση με κάποιες παρατηρήσεις ή επιπλέον στοιχεία για το βιβλίο ή τον συγγραφέα για να ξεκινήσει η κουβέντα. Όταν έχουμε τη δυνατότητα έχουμε κοντά μας συγγραφείς (Ευτυχία Γιαννάκη, Ελένη Στελλάτου, Αρμάντο Γκέζος, Χρίστος Κυθρεωτης) ή μεταφραστές των βιβλίων που διαβάζουμε (Μαρία Αγγελίδου, Γιάννης Παλαβός) ή ακόμα και εκδότες όπως η κ. Γιώτα Κριτσέλη των εκδόσεων Κίχλη, στο αφιέρωμα που κάναμε για τον Αργύρη Χιόνη.
Έχουμε περίπου 20 μέλη σταθερά στη λέσχη μας και 2-3 που δεν είναι από την Κόρινθο και έρχονται όποτε τα καταφέρουν. Οι συναντήσεις μας γίνονται μία φορά το μήνα, δια ζώσης πάντα Κυριακή. Στις καραντίνες λειτουργήσαμε διαδικτυακά, επειδή οι συναντήσεις μας δεν θέλαμε να διακοπούν, αλλά βέβαια η προσωπική επαφή δεν συγκρίνεται.
Όλα τα μέλη διαβάζουν το βιβλίo που έχουμε καθορίσει. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στη λέσχη μας πέρα από το να αγαπάει τα βιβλία και φυσικά να τα διαβάζει γιατί αλλιώς δεν μπορεί να συμμετέχει.
Η επιλογή των βιβλίων γίνεται κυρίως από εμένα με τη σύμφωνη γνώμη των μελών και εάν υπάρχουν δύο ή περισσότερα βιβλία με ψηφοφορία των μελών, αλλά φυσικά γίνονται και προτάσεις από όλους. Διαβάζουμε νεότερες εκδόσεις αλλά και κλασικά αναγνώσματα και προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα είδη και τις τάσεις της λογοτεχνίας.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όπως είναι φυσικό και το ενδιαφέρον είναι ότι γνωρίζουμε τα βιβλία και μέσα από τα μάτια των άλλων, ανακαλύπτοντας πτυχές που μπορεί να μην έχουμε εμείς ανακαλύψει.
Εδώ θέλω να πω ότι αυτή η λέσχη μας έχει χαρίσει πολύ όμορφες στιγμές και ήταν πολύ συγκινητικό όταν μέλος της λέσχης στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του, που κάναμε στην αυλή του βιβλιοπωλείου μας, μας ευχαρίστησε για τις στιγμές που ζήσαμε και το στήριγμα που ήταν για όλους εμάς η ομάδα αυτή κυρίως την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
*Εμείς σας ευχόμαστε καλές αναγνώσεις!