Εκεί που ζούμε
Συναντήσαμε τον Χρίστο Κυθρεώτη στη λέσχη ανάγνωσης του γνωστού βιβλιοπωλείου Κουκίδα, καλεσμένος της λέσχης με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου του «Εκεί που ζούμε».
Συναντήσαμε τον Χρίστο Κυθρεώτη στη λέσχη ανάγνωσης του γνωστού βιβλιοπωλείου Κουκίδα, καλεσμένος της λέσχης με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου του «Εκεί που ζούμε».
Γράφει η Χριστίνα Χολέβα
Πρόκειται για ένα βιβλίο που πρωτοκυκλοφήρησε το 2019 από τις εκδόσεις Πατάκη και ανατυπώθηκε αρκετές φορές από τότε. Το «Εκεί που ζούμε» τράβηξε αμέσως την προσοχή από την πρώτη του έκδοση. Είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, παρόλο που, όπως λέει ο ίδιος, δεν έχει τίποτα το συναρπαστικό η πλοκή του. Οι αναγνώστες βέβαια έχουν τη δική τους άποψη, δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το βιβλίο κατά μέσο όρο διαβάζεται το πολύ σε δύο εικοσιτετράωρα, κι ας αριθμεί 448 σελίδες. Τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης τουλάχιστον αυτό κατέθεσαν κι εγώ από προσωπική εμπειρία το επιβεβαιώνω.
Το βιβλίο περιγράφει το 24ωρο ενός 35αρη στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας μεσούσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ο Αντώνης Σπετσιώτης είναι δικηγόρος στο επάγγελμα αλλά καθόλου ικανοποιημένος από τη δουλειά του. Εν τω μεταξύ η οικογένειά του τον ταλαιπωρεί με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της. Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει τις δύο πρώην σχέσεις του αυτή τη μέρα 20 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη του χρόνου, συμβολικά και ουσιαστικά για τον ήρωα, που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα προσωπικά του αδιέξοδα. Η φυγή από την ελληνική πραγματικότητα είναι μία λύση. Οι καθημερινές ματαιώσεις σε μια Ελλάδα που παλεύει να σταθεί στα πόδια της, η γενιά του
που ενώ έκανε το άλμα της κοινωνικής εξέλιξης δυσκολεύεται να διατηρήσει το status και να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά και ουσιαστικά από το στενό πλαίσιο της οικογένειας, αλλά και το προσωπικό του τέλμα κάνουν τη φυγή δέλεαρ που τη διαπραγματεύεται με τον εαυτό του μέχρι τέλους.
Στο ρόλο του παρατηρητή της ίδιας του της ζωής ο Σπετσιώτης κρατά αποστάσεις απ΄όλα ακόμη ακόμα κι από τα ίδια του τα συναισθήματα. Κι όμως, υπάρχουν συναισθηματικές κορυφώσεις στο βιβλίο πολύ δυνατές και σε συνδυασμό με τις γλαφυρές περιγραφές, προσώπων τόπων και συναισθημάτων μας δίνουν ένα αποτέλεσμα σχεδόν κινηματογραφικό.
Ο Σωτήρης Γκορίτσας γνωστός σκηνοθέτης πίστεψε στην κινηματογραφική μεταφορά του «Εκεί που ζούμε» και τον περασμένο Οκτώβριο είδαμε τον Αντώνη Σπετσιώτη στις κινηματογραφικές αίθουσες! Εξαιρετικό κάστ ηθοποιών και η επιλογή του πρωταγωνιστή και του πατέρα ήταν πολύ πετυχημένη ομολογουμένως.
Ρωτήσαμε τον Χρίστο Κυθρεώτη σχετικά και είχε την καλοσύνη πολύ πρόθυμα να μας
απαντήσει:
Η ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο μού άρεσε πολύ. Από κει κι έπειτα, τα βιβλία ευτυχούν ή ατυχούν στα χέρια του κάθε αναγνώστη, εκεί είναι κάθε φορά το στοίχημα.
Απ’ όσο ξέρω, όχι.
Απέφυγα να προσδώσω εξαιρετικά χαρακτηριστικά στον ήρωα, ή να τον βάλω σε εξόφθαλμα ασυνήθιστες καταστάσεις. Πιθανόν, αυτό να τον κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο σε ένα πρώτο επίπεδο. Από κει κι έπειτα, στη λογοτεχνία συχνά αναζητεί κανείς το εξαιρετικό μέσα στο κοινότοπο, αλλά και αντίστροφα, το κοινό μέσα στο εξαιρετικό.
Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατά στοιχεία στον τρόπο που γράφει κάποιος, υπό την έννοια ότι δεν είναι πάντα εφικτό να διαχωρίσουμε τη διαδικασία σε στοιχεία και να κρατήσουμε το ένα ή το άλλο. Αν κάτι είναι δυνατό, κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα, το συνολικό αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη σκέψη συνεπάγεται ότι χρειάζεται μεγάλη υπομονή από μέρους του συγγραφέα, και, για να απαντήσω στο δεύτερο ερώτημα, αυτό είναι που με δυσκολεύει περισσότερο όταν γράφω.
Το «Εκεί που ζούμε» κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Πατάκη, τελευταία
επανέκδοση Αύγουστος 2022.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Βραβείο Πεζογραφίας Περιοδικού “Κλεψύδρα”
Βραχεία λίστα – Κρατικά Βραβεία
Ο Χρίστος Κυθρεώτης γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά, ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Πατάκη για νέους συγγραφείς (2007), καθώς και στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Βρετανικού Συμβουλίου (2009). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και στα λογοτεχνικά περιοδικά “(δε)κατά”, “Εντευκτήριο” και “The Books Journal” ενώ βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευτεί στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και στο “The Books Journal”. Από τις εκδόσεις Πατάκη
κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων “Μια χαρά”, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2015 (εξ ημισείας με την Μαρία Φίλη).